Τα add-ons είναι μικρές εφαρμογές ή μερικές φορές μικρά διορθωτικά κομμάτια κώδικα που προσαρμόζονται στον Thunderbird εμπλουτίζοντας τις δυνατότητες του ή προσθέτοντας νέες. Η Mozilla περιέχει στο site της μια μεγάλη συλλογή από τέτοια add-ons που καλύπτουν κάθε ανάγκη των χρηστών του Thunderbird. Μερικά από τα πιο διαδεδομένα add-ons είναι τα παρακάτω:

AdBlock Plus
Το add-on αυτό αποτρέπει τα διαφημιστικά παράθυρα που πετάγονται (pop-ups) όταν διαβάζουμε HTML emails και μας δίνει την δυνατότητα αν θέλουμε να αποκρύπτουμε από τα διαφημιστικά banners που τυχόν υπάρχουν

Personas Plus
Με αυτό το add-on μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση του Thunderbird μας επιλέγοντας skins από τα 60.000 συνολικά skins που περιλαμβάνει

ThunderBrowse Αν εγκαταστήσουμε το add-ons αυτό, κάθε φορά που θα πατάμε ένα link το οποίο βρίσκεται στο περιεχόμενο κάποιου email, δεν θα ανοίγει το link αυτό στον web browser μας (όπως γίνεται εξορισμού), αλλά θα ανοίγει σε tab στον ίδιο τον Thunderbird.

FlashGot
Είναι ο ποιο διαδεδομένος download manager ο οποίος επιταχύνει την ταχύτητα του κατεβάσματος των συνημμένων αρχείων

Η εγκατάσταση των add-ons γίνετε πολύ εύκολα. Αρκεί να επισκεφτούμε την σελίδα της Mozilla όπου υπάρχει η συλλογή των add-ons για τον Thunderbird https://addons.mozilla.org/el/thunderbird/. Αφού εντοπίσουμε το add-on που θέλουμε να εγκαταστήσουμε πατάμε το κουμπί Κάντε Λήψη που βρίσκεται δίπλα στην περιγραφή του add-on.

Ακολουθεί παράδειγμα εγκατάστασης και χρήσης ενός add-on

Εγκατάσταση και χρήση του Image Zoom

Με το Image Zoom μπορούμε να εφαρμόσουμε στις εικόνες των εισερχομένων email διάφορες λειτουργίες όπως zoom in, zoom out και περιστροφή (rotation). Οι λειτουργίες αυτές βρίσκονται στο μενού που αναδύεται όταν κάνουμε δεξί κλικ σε μια εικόνα (right click menu).

Ανοίγουμε στον browser μας την σελίδα https://addons.mozilla.org/el/thunderbird. Στο πεδίο αναζήτησης πληκτρολογούμε ‘Image Zoom’ και πατάμε Enter:


Η επόμενη σελίδα εμφανίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης, με το πρώτο add-on της λίστας να είναι αυτό που ζητάμε. Πατώντας επάνω στον τίτλο (Image Zoom) εμφανίζεται η σελίδα με τα λεπτομερή στοιχεία του add-on:


Στην σελίδα αυτή μπορούμε να δούμε πότε ενημερώθηκε τελευταία φορά η καταχώρηση του add-on, την ιστοσελίδα του δημιουργού, καθώς και τις εκδόσεις του Thunderbird που μπορεί να εγκατασταθεί το add-on αυτό. Επίσης μπορούμε να δούμε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια αυτών που το δοκίμασαν. Στην σελίδα αυτή επίσης μπορούμε να διαβάσουμε πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε το add-on (συνήθως αυτή η πληροφορία βρίσκεται στην παράγραφο με τίτλο 'Περισσότερα για το πρόσθετο αυτό')

Αφού διαβάσουμε τα λεπτομερή στοιχεία, πατάμε το κουμπί Κάντε λήψη τώρα όπου και μας ζητάει να αποθηκεύσουμε ένα αρχείο στον σκληρό μας δίσκο (αποθηκέψτε το αρχείο αυτό σε κάποιον φάκελο που έχετε εύκολη πρόσβαση, όπως το Ληφθέντα αρχεία).

Έπειτα από το αρχικό μενού του Thunderbird επιλέγουμε:
Εργαλεία > Πρόσθετα
όπου εμφανίζετε ένα μικρό παράθυρο με τίτλο Πρόσθετα:


Στο παράθυρο αυτό πατώντας το κουμπί Εγκατάσταση εμφανίζεται το παραθυράκι με την δομή των αρχείων του υπολογιστή μας όπου πρέπει να εντοπίσουμε το αρχείο που κατεβάσαμε λίγο πριν και να πατήσουμε το κουμπί Άνοιγμα. Αμέσως μετά εμφανίζεται ένα άλλο παράθυρο με τίτλο Εγκατάσταση λογισμικού στο οποίο πρέπει να πατήσουμε το κουμπί Εγκατάσταση:


Συνήθως μετά την εγκατάσταση ενός add-on ζητείται η επανεκκίνηση του Thunderbird.

Το add-on Image Zoom έχει εγκατασταθεί στον Thunderbird μας. Για να το επιβεβαιώσουμε επιλέγουμε από το αρχικό μενού
Εργαλεία > Πρόσθετα

Στο παράθυρο με τίτλο Πρόσθετα που εμφανίζεται, αφού πατήσουμε το κουμπί Επεκτάσεις βλέπουμε πλέον το add-on Image Zoom στην λίστα:


Για να δοκιμάσουμε τις λειτουργίες του, εντοπίζουμε ένα εισερχόμενο email που να περιλαμβάνει στο σώμα του μια εικόνα και πατάμε δεξί κλικ επάνω της. Στο μενού που αναδύεται παρατηρούμε τα δύο υπο-μενού Zoom image (100%) και το Rotate image (0%). Οι επιλογές των δύο υπο-μενού είναι οι λειτουργίες που εγκαταστάθηκαν με το Image Zoom add-on. Δοκιμάστε κάθε μια επιλογή των δύο αυτών υπο-μενού και δείτε το αποτέλεσμα:

Ρυθμίσεις Πρόσθετων

Τα περισσότερα add-ons περιέχουν ρυθμίσεις τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε για να προσαρμόσουμε τις λειτουργίες του add-on στα μέτρα μας. Για να έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις ενός add-on ανοίγουμε πρώτα το παράθυρο με τα Πρόσθετα από το αρχικό μενού του Thunderbird:
Εργαλεία > Πρόσθετα
και έπειτα πατάμε το κουμπί Επιλογές ενός add-on:


Οι ρυθμίσεις διαφέρουν από add-on σε add-on. Οι ρυθμίσεις του add-on Image Zoom φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

Απενεργοποίηση ή Απεγκατάσταση Πρόσθετων

Έχουμε την δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε ένα add-on (δηλαδή να σταματήσουμε την λειτουργία του) ή να το απεγκαταστήσουμε τελείως από το Thunderbird μας. Στην περίπτωση της απενεργοποίησης ενός add-on, έχουμε την δυνατότητα να το ενεργοποιήσουμε στο μέλλον, ενώ στην περίπτωση της απεγκατάστασης, το add-on παύει να είναι διαθέσιμο και σβήνεται τελείως από την λίστα των Πρόσθετων. Για να απεγκαταστήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε ένα add-on αρκεί να ανοίξουμε το παράθυρο με τα Πρόσθετα από το αρχικό μενού του Thunderbitd:
Εργαλεία > Πρόσθετα
πατάμε το κουμπί Επεκτάσεις και έπειτα πατάμε είτε το κουμπί Απεγκατάσταση είτε το κουμπί Απενεργοποίηση σε ένα add-on:
Pin It