Αρθρα
Περνάμε πολλές ώρες της ημέρας στο internet αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του χρόνου μας αναζητώντας το περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει στο Google ή σε κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως λειτουργεί εσωτερικά μια μηχανή αναζήτησης και ποιες διεργασίες εκτελούνται όταν αναζητούμε κάτι;
Οι μηχανές αναζήτησης λειτουργούν ανιχνεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ιστοσελίδες καταγράφοντας ένα σύνολο πληροφοριών για αυτές στο Ευρετήριο τους έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να αναζητήσουν περιεχόμενο σε αυτές. Πως οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν και εντοπίζουν ιστοσελίδες μέσα στο internet, πως ευρετηριοποιούνται και ποιες πληροφορίες καταγράφουν; Τι είναι η διαδικασία crawling και τι κάνει ένας crawler; Πως ένας διαχειριστής ενός website μπορεί να διευκολύνει τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν και να ευρετηριοποιούν τις ιστοσελίδες του website του πιο αποτελεσματικά;
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αυτά και άλλα πολλά που σχετίζονται με την λειτουργία μιας μηχανής αναζήτησης, αλλά και με τις δυνατότητες που έχει ένας διαχειριστής να ορίζει την αλληλεπίδραση του website του με τις μηχανές αναζήτησης. Αν και δεν προσπαθώ να διεισδύσω σε πολύπλοκες έννοιες όπως το SEO και τους τρόπους για να αυξήσει κάποιος την επισκεψιμότητα του website του, εντούτοις το άρθρο αποτελεί μια πολύ καλή βάση και ένας πρόλογος για δύσκολες έννοιες όπως αυτές.
Το internet είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε. Γνωρίζετε το Facebook, το Twitter, το Instagram, το Google, το Youtube και το Netflix. Επικοινωνείτε με email, γνωρίζετε πώς να αγοράσετε προϊόντα μέσα από πλειάδες ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops) και ενημερώνεστε από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των ΜΜΕ. Μπορεί ακόμη να γνωρίζετε εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες και υπηρεσίες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Το Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) οδηγεί σε πιο σκοτεινές γωνιές του internet. Τι πραγματικά υπάρχει σε αυτή την γωνιά του internet; Είναι ασφαλές να μπει κάποιος εκεί; Πως είναι οι ιστοσελίδες μέσα σε αυτό; Υπάρχει μηχανή αναζήτησης στο Dark Web; Παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω με απλά λόγια τι είναι το Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web), απαντώντας στα ερωτήματα αυτά και πολλά ακόμα. Επίσης γίνεται αναφορά στο Βαθύ Διαδίκτυο (Deep Web) και στις διαφορές του με το Σκοτεινό Διαδίκτυο.
Ένα Συμβόλαιο για την ορθή χρήση του διαδικτύου από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι, εφευρέτη του World Wide Web
Ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι θεωρείται ένας από τους δημιουργούς του Παγκόσμιου Ιστού, ένας από τους πρωτοπόρους που πριν 30 χρόνια έβαλαν τα θεμέλια του World Wide Web.
Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, μέσω του Ιδρύματος που δημιούργησε το 2009 και φέρει το όνομα World Wide Web Foundation, κοινοποίησε ένα παγκόσμιο "Συμβόλαιο για τον Ιστό" (Contract for the Web), που είναι στην ουσία ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του Ίντερνετ από τις ουκ ολίγες απειλές εναντίον του.
Ο Βρετανός ερευνητής το ονόμασε "οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός καλύτερου Παγκόσμιου Ιστού" και το συμβόλαιο αναφέρεται σε κάθε λογής καταχρήσεις του διαδικτύου από κυβερνήσεις, εταιρείες και άτομα. Ανάμεσα στις καταχρήσεις αυτές αναφέρεται η πολιτική χειραγώγηση και προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις, η λογοκρισία, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η ακραία εμπορευματοποίηση, η διεύρυνση των ανισοτήτων κ.α.
Ως φοιτητής ή φοιτήτρια έχεις επιδείξει αποφασιστικότητα και πολύ προσήλωση από τη στιγμή που μπήκες στο πανεπιστήμιο και μέχρι να πάρεις το πτυχίο του. Το τελευταίο αυτό στάδιο είναι ίσως μια από τις πιο ευτυχισμένες και τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Ωστόσο, ο αγώνας δεν τελειώνει εκεί... καθώς θα πρέπει να προσπεράσεις άλλο ένα εμπόδιο: να βρεις την πρώτη του δουλειά.
Οι ιοί και τα spywares δεν είναι οι μόνες απειλές που μπορεί να συναντήσετε κατά την πλοήγηση σας στο Internet - άλλωστε για την συντριπτική πλειοψηφία των απειλών αυτών σας προειδοποιούν τα antivirus και τα antispywares που έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας.
Άλλες απειλές που δεν τις "πιάνει" κανένα antivirus ή άλλου είδους πρόγραμμα προστασίας και που μπορεί να συναντήσετε κατά την πλοήγηση σας είναι οι ηλεκτρονικές απάτες και οι ιστοσελίδες με αναξιόπιστο περιεχόμενο η χρήση των οποίων και η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξετε σε αυτές μπορεί να επιφέρει, στην πιο ακίνδυνη περίπτωση, την μη έγκυρη ενημέρωση σας για ένα θέμα που ψάχνεται και στην χειρότερη περίπτωση την απώλεια χρημάτων από την πιστωτική σας κάρτα κάνοντας τα "ψώνια" σας από ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα. Τέτοιου είδους απειλές μπορούν να εντοπιστούν και να ανιχνευτούν μόνο από την εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα τους.