Γενικά για την CSS

CSS σημαίνει Cascading Style Sheets και είναι στυλ που μπορούμε να ορίσουμε για τις HTML σελίδες.

Γράφοντας τις σελίδες μας μόνο με HTML κώδικα, μπορούμε να ορίσουμε το χρώμα και το μέγεθος του κειμένου αλλά και άλλων στοιχείων της σελίδας (όπως πίνακες, links, λίστες κτλ). Για να αλλάξουμε το χρώμα κάποιου κειμένου ή το χρώμα ενός πίνακα, θα πρέπει να βρούμε το χρώμα αυτό μέσα στον κώδικα και να το αλλάξουμε. Η διαδικασία αυτή μπορεί να φαντάζει εύκολη όταν έχουμε να διαχειριστούμε μια μόνο σελίδα, αλλά ένα site αποτελείται από δεκάδες σελίδες τις οποίες χρειάζεται να διαχειριζόμαστε εύκολα και γρήγορα.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, πόσο χρονοβόρο θα είναι αν θελήσουμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε τα χρώματα στο κύριο μενού του site μας, το οποίο επαναλαμβάνεται σε όλες τις σελίδες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν να ανοίγουμε κάθε σελίδα του site και να αλλάζουμε τα χρώματα του φόντου και των links του μενού, διαδικασία που εκτός από χρονοβόρα είναι και κουραστική.

Με την χρήση CSS μπορούμε να ορίζουμε χρώματα και μεγέθη οργανωμένα σε στυλ και έπειτα να εφαρμόζουμε τα στυλ αυτά στα στοιχεία των σελίδων του site μας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που αλλάζουμε το χρώμα ενός στυλ, αλλάζει το χρώμα όλων των στοιχείων που έχουν αναφορά στο στυλ αυτό. Έτσι αν έχουμε ορίσει ένα στυλ για το κύριο μενού του site, τότε θα χρειάζεται να αλλάξουμε το χρώμα του στυλ αυτού και αυτόματα θα εφαρμοστεί σε όλες τις σελίδες.

Εκτός από την ευκολία στην διαχείριση ενός site, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης CSS στις σελίδες είναι ο "καθαρότερος" κώδικας, χωρίς πολλές ιδιότητες στις ετικέτες οι οποίες τον κάνουν δυσανάγνωστο. Επιπλέον κάνει γρηγορότερη την πλοήγηση καθώς το αρχείο, μέσα στο οποίο ορίζονται τα στυλ, "διαβάζεται" από τον browser μόνο μια φορά και έπειτα αποθηκεύεται στην cache memory, μειώνοντας έτσι το μέγεθος της πληροφορίας που γίνεται download από τους browsers.

Για να παρακολουθήσετε την Σειρά Μαθημάτων CSS πρέπει να γνωρίζεται HTML
Η CSS λειτουργεί μαζί με τον HTML κώδικα. Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε τα μαθήματα CSS χωρίς να γνωρίζετε HTML

Μάθετε HTML τώρα

Ο Κώδικας CSS

Μέσα στις ενότητες των μαθημάτων CSS θα συναντήσετε πολλές φορές ένα γαλάζιο πλαίσιο στο οποίο είναι γραμμένο το παράδειγμα του κώδικα CSS στο οποίο αναφέρεται η θεωρία. Το πλαίσιο είναι κάπως έτσι:
Τίτλος παραδείγματος
body {
  background-color: blue;
}
περισσότερα για το παράδειγμα

Η εφαρμογή "Δοκίμασε το"


Το Δοκίμασε το είναι μια απλή εφαρμογή στην οποία μπορείτε να γράψετε HTML κώδικα μαζί με CSS σε ένα πεδίο κειμένου και αφού πατήσετε το κουμπί να δείτε το αποτέλεσμα του κώδικα αυτού. Στις σελίδες των Μαθημάτων θα δείτε αρκετές φορές τον σύνδεσμο (link) Δοκίμασε το όπου πατώντας τον μπορείτε να μεταβαίνετε στην εφαρμογή και να δοκιμάζετε στην πράξη τις γνώσεις που μαθαίνετε στην Θεωρία.
Pin It