STOP ACTA news

acta athens-protestsΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε πριν από λίγο την Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης γνωστή και ως (ACTA), με την ψηφοφορία να ήταν εξαιρετικά μονόπλευρη κατά της πολυσυζητημένης συνθήκης. Αναλυτικά συγκεντρώθηκαν 478 ψήφοι κατά της ACTA, 39 υπέρ ενώ καταμετρήθηκαν 146 αποχές. Το νομοσχέδιο ACTA συμπεριλάμβανε την επιβολή παγκόσμιων προτύπων σχετικά με την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

acta athens-protestsΗ εν λόγω συνθήκη προέβλεπε την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet και όχι μόνο. Αυτοί που ήταν ενάντια σε αυτή τη συνθήκη, είχαν κάνει λόγο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση του προσωπικού απορρήτου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της. Η κα Κρος υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ACTA στην Ευρώπη λέγονατς χαρακτηριστικά: «Είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα». Η ACTA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένει την ετυμηγορία των Ευρωβουλευτών, ωστόσο μάλλον δε θα χρειαστεί να γίνει καν η ψηφοφορία, έπειτα από τις δηλώσεις της κας Κρος.

anonymousΗ ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη τεσσάρων χάκερ που ανήκουν στην οργάνωση των κυβερνοπειρατών "Anonymous" και κατηγορούνται κυρίως για τη δημοσίευση εμπιστευτικών δεδομένων στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης. Δύο από τους κρατούμενους (στην Ισπανία) φυλακίστηκαν, ένας άλλος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ο τέταρτος, ο οποίος είναι ανήλικος, είναι υπό την επιτήρηση των γονέων του" ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας.

anonymous-reportΟμάδα των Anonymous από τη Ρουμανία έχει παραβιάσει δικτυακούς τόπους που ανήκουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την Εθνική Ένωση Συνταξιούχων Στρατιωτικών της Ρουμανίας (ANCMRR). Οι hackers υποστηρίζουν ότι αφού παραβίασαν την ιστοσελίδα του ANCMRR συνειδητοποίησαν ότι μία επίσημη ιστοσελίδα του Βουκουρεστίου, «φιλοξενούνταν» στον ίδιο διακομιστή.

anonymous-protests-with-fingers-upΗ διεθνής ομάδα των ακτιβιστών - χάκερς «Anonymous», που αντιτίθεται στη διεθνή Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), επιτέθηκε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας. «Καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει εφικτή η πρόσβαση σε ορισμένα περιεχόμενα της ιστοσελίδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κροατικού υπουργείου Εξωτερικών Μπέρισλαβ Ζίβκοβιτς στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina. Οι «Anonymous» ανάρτησαν μηνύματα κατά της συμφωνίας ACTA που ρυθμίζει ζητήματα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες. Η ομάδα των «Anonymous» την περασμένη εβδομάδα «έριξε» τις ιστοσελίδες του προέδρου της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, της Κροατικής Εταιρίας Συνθετών (ZAMP) και του Ινστιτούτου Κροατικής Μουσικής.

Ενάντια στην εμπορική συμφωνία της ACTA διαδήλωσαν οι Έλληνες το Σάββατο, σε μία συντονισμένη διαμαρτυρία με αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας περισσότεροι από 100 διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους μπροστά από τη Βουλή κατά της συμφωνίας.

protestes-against-actaΈνα διαφωτιστικό βίντεο με τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις των εμπνευστών της ACTA, η οποία υποτίθεται ότι συστάθηκε για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Στο βίντεο αποκαλύπτεται το σχέδιο για τη «φίμωση» του Διαδικτύου. Η ACTA αποτελεί ουσιαστικά μια συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και όχι μόνο. Η συμφωνία επί της ουσίας, καθιστά παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους.

stop-sopaΜετά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν PIPA και SOPA, η διαμάχη κορυφώνεται στο διεθνές πεδίο της ACTA, καθώς την συνυπέγραψαν 22 χώρες της Ε.Ε. και την απέρριψαν δύο Κοινοβούλια της Ένωσης. Ποια είναι η νέα πραγματικότητα που ενδέχεται να φέρει η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement); Θα ελέγχονται στα αεροδρόμια τα laptops για να διαπιστωθεί αν έχουν παράνομες ταινίες και τραγούδια; Οι πάροχοι Ίντερνετ θα υποχρεωθούν να κατασκοπεύουν τις τηλεπικοινωνίες μας; Τη στιγμή που κατεβάζουμε παράνομα μία ταινία στον υπολογιστή, θα διακόπτεται αυτόματα η σύνδεση στο Διαδίκτυο ή οι άνδρες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος θα κλωτσούν την πόρτα του σπιτιού μας; Αυτά είναι σενάρια, προερχόμενα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης για τη Διεθνή Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης.

stop-acta-protestsΣτις 16 Δεκεμβρίου υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας ACTA, δημοσιευμένη στο τέλος ενός δελτίου τύπου, το οποίο αφορούσε θέματα αλιείας και γεωργίας. Η κίνηση αυτή φέρνει την συμφωνία αυτή ένα βήμα πριν από την έγκρισή της από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί τώρα να αποτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Το Ευρωκοινοβούλιο όμως πέρυσι είχε υπερψηφίσει δήλωση υποστήριξής της και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα ορθώσει το ανάστημά του στα τεράστια συμφέροντα που την προωθούν.