Συνέντευξη: Ο Κωνσταντίνος Βήτα μιλάει στο wlearn.gr για την μουσική, το διαδίκτυο και πολλά άλλα
4 Σεπτεμβρίου 2011
KBhtaΕίναι ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της electro μουσικής σκηνής. Ένας πολυδιάστατος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης που το έργο του αγγίζει τα ενδότερα της ψυχής χιλιάδων μουσικόφιλων. Ένας ευαίσθητος, καλοσυνάτος και προσιτός άνθρωπος που σε κάνει να νοιώθεις τόσο οικεία που νομίζεις ότι είναι φίλος σου πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως ότι και να πούμε για την προσωπικότητα αυτή είναι λίγο…

To wlearn.gr έχει την απέραντη τιμή και χαρά να φιλοξενεί στο w-people τον αγαπημένο μας, Κωνσταντίνο Βήτα, ο οποίος απαντά τις ερωτήσεις που του θέτουμε σχετικά με την μουσική, το διαδίκτυο, την προσωπική του ιστοσελίδα kbhta.gr, το internet, αλλά και τις ανησυχίες της εποχής μας.

Κωνσταντίνε, καταρχήν σε ευχαριστώ πάρα πολύ που δέχτηκες να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Είναι πραγματικά απέραντη η τιμή και η χαρά μας.
Ως δημιουργός electro ήχων, πώς βλέπεις την electro σκηνή στην Ελλάδα; Ξεχωρίζεις κάποιον δημιουργό ή συγκρότημα; Ο κόσμος ανταποκρίνεται στην εναλλακτική ελληνική μουσική;
Κ.ΒΗΤΑ. Εδώ και πολλά χρόνια η ηλεκτρονική μουσική έχει μια ιστορία στην Ελλάδα. Έχουμε δεί σημαντικούς μουσικούς, γκρούπ, που δημιουργούν με τον δικό τους τρόπο ηλεκτρονικους κόσμους. Σήμερα περισσότερο από άλλες εποχές νομίζω πως ο κόσμος αναταποκρίνεται σε αυτή την μουσική. Οσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν γιατί και η εναλλακτική μουσική δεν αφορά και πολύ πληθυσμό. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλούς μουσικούς.
Ποια είναι τα κύρια ερεθίσματα σου όταν γράφεις μουσική ή στοίχους;
Κ.ΒΗΤΑ. Όταν γράφω μουσική νομίζω πως είμαι πολύ άδειος και σιγά σιγά προσπαθώ να φτιάξω βάσεις, να δημιουργήσω μια πλατφόρμα ώστε να μπουν στίχοι και νότες, είναι σαν να φτιάχνω ένα σπιτάκι. Δεν είναι και τόσο εύκολο να το εξηγήσω, κυρίως προσπαθώ να κοιτάξω μέσα μου και να δω κάποια πράγματα. Μάλλον κοιτάζω μέσα μου παρά γύρω μου όταν γράφω μουσική και στίχους.
Ποια άλλα είδη μουσικής σου αρέσει να ακούς;
Κ.ΒΗΤΑ. Κοίταξε από μικρός, σχεδον εφηβος αγόραζα βινύλια και άκουγα ντίσκο και ροκ μουσική, όμως μέσα σε αυτά έκανα μεγάλα διαλλείματα ακούγοντας κλασσική μουσική και σύγχρονη. Μου άρεσε πολύ η αμερικάνικη τζαζ της δεκαετίας 60 και αρχες 70. Ακόμα και τώρα ακούω όλα αυτά τα άλμπουμ και βρίσκω πολύ όμορφα πράγματα εκεί. Ακούω τα πάντα στην μουσική, σε οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον κάθομαι και το ακούω, δεν με νοιάζει τι είδος είναι, μπορεί να είναι και μια μπάντα του δήμου που κανει πρόβες.
Είναι γνωστό ότι παίζεις DJ sets σε διάφορα μαγαζιά. Τι μουσική σου αρέσει να παίζεις; Έχεις μεταδώσει ποτέ μουσική μέσω audio stream στο Internet;
Κ.ΒΗΤΑ. Δεν κάνω συχνά dj sets, ίσως 2 με 3 φορές το χρόνο, εξαρτάται τις συνθήκες. Το σετ μου πιο παλιά ήταν δυνατό ambient στο ξεκίνημα με break beats που κατέληγε σε electronica και disco beats. Κάπως έτσι είναι τα σετ μου ακόμα. Στο internet έχω κάνει κάποιες ζωντανές εκπομπές.
Πολλοί μουσικοί προτιμούν να πωλούν τις δουλειές τους μέσω της προσωπικής τους σελίδας, παρακάμπτοντας τις δισκογραφικές εταιρίες. Πες μας την γνώμη σου γι’ αυτήν την τάση των νέων καλλιτεχνών.
Κ.ΒΗΤΑ. Δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα, νομίζω ότι και μόνος σου να το κάνεις χρειάζεσαι ένα επιτελείο για κάτι τέτοιο, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Δεν πιστεύω στις δισκογραφικές αλλά πιστεύω στη συνεργασία των ανθρώπων για να κινηθεί ένα δημιουργικό προιόν. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα ένας μουσικός. Εξαρτάται βέβαια τις δυναμεις του και τις σωματικές και τις οικονομικές. Είναι ένα προσωπικό ζήτημα πάντως κάτι τέτοιο.
Πόσες ώρες την ημέρα χρησιμοποιείς το Internet και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεσαι συχνότερα; Ποια είναι τα αγαπημένα σου μουσικά portals;
Κ.ΒΗΤΑ.Το βράδυ κυρίως βρίσκω λίγο χρόνο και μπαίνω για να δω κάποια γράμματα και τα sites που έχω πως τρέχουν. Επειδή δουλεύω σε υπολογιστές με κουράζει το σερφάρισμα και έχω πρόβλημα με τα μάτια μου γιατί είμαι στα κομπιούτερ από το 1988 σχεδόν. Μου αρέσει το lagasta, με ξεκουράζει γιατι δεν είναι δήθεν, παίζει από ανώνυμους καλλιτέχνες μέχρι πολύ hot underground. Το gorillavsbear, inthedeepend, modular, artbook, artforum, και οτιδήποτε έχει σχέση με την σύγχρονη τέχνη.
Εκτός από την δημιουργία μουσικής και την χρήση του Internet, για ποιους άλλους λόγους χρησιμοποιείς τον προσωπικό σου υπολογιστή;
Κ.ΒΗΤΑ. Εκτός από τη δουλειά μου δεν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή για κάτι άλλο
Τι γνώμη έχεις γενικά για τα Social Networks και την ραγδαία εξάπλωση τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης;
Κ.ΒΗΤΑ. Κοίταξε έχω ένα προφίλ στο myspace και στο facebook που τα έχω για να ανακοινώνω κάποια live και να κάνω update σε ότι αφορά την μουσική μου. Ηδη αυτά τα δύο μου φαίνονται πολλά. Βλέπω ότι στον πλανήτη ολόκληρο αρέσουν πολύ όλα αυτά. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γνώμη. Στον κόσμο αρεσουν οι τάσεις, να γεμίζει το χρόνο του και με πράγματα που δεν τα έχει ανάγκη. Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Είναι ένας τρόπος το internet για να έχεις εμπειρίες φαντάζομαι. Δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα. Στον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να διαβάζω ιστορία και θρησκευτικά. Επίσης προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για να τρέχω, να κάνω ποδήλατο, αυτά μου αρέσουν.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το Facebook δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πείραμα της CIA και μάλιστα πείραμα το οποίο πήγε πολύ καλύτερα απ' ότι οι ίδιοι περίμεναν, καθώς διαπίστωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δημοσιεύσουν διευθύνσεις, τηλέφωνα, τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις και πολλά άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τι έχεις να πεις για την αποκάλυψη αυτή;
Κ.ΒΗΤΑ. Δεν μου κάνουν τόσο εντύπωση όλα αυτά, γνωρίζω κατά κάποιο τρόπο τι έχει συμβεί στην σύγχρονη ιστορία και αυτά τα πειράματα είναι εις γνώση μου από την εποχή που ήμουν έφηβος σχεδόν. Αυτοί οι οργανισμοι ασχολούνται μόνο με το πώς θα αποροφηθεί από τις μάζες οποιαδήποτε μορφή αμοραλισμού ώστε να έχει βάσεις το χρήμα.
Αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, "φιλτράρουν" τα αποτελέσματα του Google με σκοπό τα περιεχόμενα που θεωρούνται "απαγορευμένα" από τις κυβερνήσεις να μην φτάνουν στους πολίτες. Επίσης η Τουρκία πρόσφατα έκλεισε όλα τα blogs της υπηρεσίας Google blogspot. Πιστεύεις ότι η ελευθερία του λόγου αλλά και η πρόσβαση στην γνώση, που είναι δύο από τα κυριότερα συστατικά του Internet, βρίσκονται σε κίνδυνο;
Κ.ΒΗΤΑ. Εξαρτάται τι θεωρεί μέσα του ο καθένας ελευθερία, τι θεωρεί μέσα του αλήθεια, συνείδηση, τι θεμέλια και βάσεις χτίζει μέσα του. Πιστεύω πως η αλήθεια υπάρχει μέσα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου είτε την κρύβει είτε της δίνει μια ευκαιρία να την ακούσει. Κι εγώ προσπαθώ να κατανοήσω όλα αυτά. Το internet είναι το παγκόσμιο εμπόριο αυτή την στιγμή, αρχίζουν να το ποτίζουν με χρήμα, σίγουρα θα υπάρχει πολύ διαπλοκή από κάτω.
Κάνεις αγορές μέσω Internet;
Κ.ΒΗΤΑ. Μια φορά πήρα μια κιθάρα που είχα βρεί. Ψωνίζω από το κέντρο.
Τηλεοπτικές ειδήσεις ή ειδησεογραφικά portals και blogs;
Κ.ΒΗΤΑ. Διαβάζω εφημερίδα και βλέπω τις ειδησεις την νύχτα. Δεν κάνω κάτι άλλο.
Σε μερικές ιστοσελίδες, που γράφουν για σένα (μια εκ των οποίων και το Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/K.Bhta), είδα αναφορές στην ιστοσελίδα kbhta.com ως προσωπική σου ιστοσελίδα, η οποία όμως δεν υπάρχει τώρα. Υπάρχει όμως το kbhta.gr στο οποίο μπορεί κάποιος να δει ένα bio σου, την δισκογραφία σου, τα προγραμματισμένα live, αλλά και τις επερχόμενες δουλειές σου. Πότε έφτιαξες το kbhta.gr;
Κ.ΒΗΤΑ. Με το com είχα πρόβλημα, είχα μια σύμβαση με μια εταιρία στο εξωτερικό η οποία ήταν προβληματική. Τελικά έχασα το όνομα kbhta.com γιατί δεν μπορούσα να συννενοηθώ μαζί τους και κατέληξα στο gr. To site το φτιάχνω μόνος μου, μου αρέσει να είναι απλό. Αυτά τα site μου αρέσουν άλλωστε, αυτά με τα flash τα πιο εξειδικευμένα και πολύ ειδικά δεν με γοητεύουν.
Διατηρείς άλλες ιστοσελίδες ή προσωπικά blogs;
Κ.ΒΗΤΑ. Διαχειρίζομαι μόνο το site μου, το myspace και το official Facebook. Δεν έχω τίποτε άλλο και όπως σου είπα αυτά μου φαίνονται πολλά. Αλλά είναι απαραίτητα για τη δουλειά μου κατά κάποιο τρόπο.
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι φυσικοί πόροι λιγοστεύουν λόγο της υπερκατανάλωσης των ανθρώπων και ο πλανήτης εκφυλίσετε για τους γνωστούς λόγους. Πως αντιδράς σε όλα αυτά;
Κ.ΒΗΤΑ. Προσπαθώ να ελπίζω προς το καλύτερο, έχω δεί μέσα από τις στάχτες να ξεφυτρώνει ένα κλαδί πράσινο, αυτό πάντα θυμάμαι και λέω ας προσπαθήσω και σήμερα να κάνω το καλύτερο που μπορώ και να δώσω κουράγιο και στην οικογένεια μου και στους ανθρώπους γύρω μου. Αν συμβεί κάτι δυσοίωνο θα συμβεί για όλους μας, θα κλείσω τα μάτια και θα φύγω. Όμως μέχρι τότε μπορούμε να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για το καλύτερο.
Υπήρξε το περιβάλλον – και η φύση γενικότερα – ερέθισμα για να γράψεις κάποιο τραγούδι;
Κ.ΒΗΤΑ. Ουυυ πολλές φορές. Εχω γράψει τραγούδια και μόνο που σκέφτομαι ένα δέντρο ή ένα πουλάκι που πετά. Ναι έχω γράψει για αυτό που έχει η φύση μέσα της.
Κωνσταντίνε, είσαι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης που του αρέσει να καταπιάνεται, να παίζει και να πειραματίζεται με πολλά είδη τέχνης. Με τι ασχολείσαι αυτήν την εποχή;
Κ.ΒΗΤΑ. Γράφω τα νέα μου τραγούδια, έτοιμάζω ένα κύκλο μουσικής . Ισως είναι έτοιμα μετά τα Χριστούγεννα . Προς το παρόν εκδόθηκε από την Undo records ένα παράλληλο project το rolla scape που είναι ένα καθαρόαιμο ηλεκτρονικό άλμπουμ.
Το μέλλον του καλλιτέχνη Κ.Βήτα;
Κ.ΒΗΤΑ. Προσπαθω όπως όλοι μας. Το μέλλον θα έρθει μέσα από την προσπάθεια μας και την αγάπη που θα καταδείξουμε μέσα στην καθημερινότητα.
Κωνσταντίνε, σε ευχαριστώ ειλικρινά για τις απαντήσεις και τον χρόνο που αφιέρωσες και σου εύχομαι να συνεχίσεις να μας μιλάς μέσα από την τέχνη για πολλά χρόνια ακόμη.
Κ.ΒΗΤΑ. Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ φίλε.
Pin It