Συνέντευξη: Ο Γιώργος Αντωνίου, δημιουργός του Web Design Forum (wdf.gr) και εμπνευστής ενός καινοτόμου project για τα ελληνικά δεδομένα με το όνομα Xntd.it το οποίο απευθύνετε τόσο στην ελληνική όσο και την παγκόσμια αγορά, μιλάει στο wpeople για το wdf.gr, το πολυδιάστατο εγχείρημα του, αλλά και τις δυνατότητες του freelancing στον τομέα των digital artists στην Ελλάδα.
16 Φεβρουαρίου 2013
xtnd-itΟ Γιώργος Αντωνίου είναι πετυχημένος web designer ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εμπνευστής και δημιουργός ενός μεγάλου και πολύπλοκου project με το όνομα Xntd.it το οποίο αποτελείται από πολλά websites, blogs και forums που συνεργάζονται μεταξύ τους και τα οποία αποτελούν πηγή πληροφόρησης και έμπνευσης για έναν digital artist (web designer, web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ ) αλλά και μέρος όπου μπορεί να αναδείξει την δουλειά του.

Η αρχή αυτού του project ήταν η δημιουργία του website wdf.gr το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα αποτελεί την Πύλη για τις υπηρεσίες που προσφέρει το project Xntd.it στην ελληνική κοινότητα των digital artists, αλλά και για αυτούς που αναζητούν υπηρεσίες δημιουργίας ιστοσελίδων και web εφαρμογών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ομάδα του eXntd.it έχει αναγνωριστεί από την Automattic, την εταιρία που έχει δημιουργήσει και αναπτύξει το Wordpress ως επίσημοι συμβουλοι σε θέματα που αφορούν το Wordpress για την Ευρώπη. Αλλά ας μας τα πει καλύτερα ο ίδιος.
Γιώργο αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ που δέχτηκες να φιλοξενηθείς στο wpeople και να απαντήσεις στις ερωτήσεις που σου θέτουμε.
Γ. Αντωνίου. Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενήσετε στην σελίδα σας :)
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Πως και πότε ξεκίνησες το wdf.gr; Γιατί το δημιούργησες και ποιος ήταν ο αρχικός σου στόχος όσο αφορά το μέλλον του site; Άλλαξε κάτι από τα αρχικά σου σχέδια έως σήμερα;
Γ. Αντωνίου. Από παλιά διάβαζα φόρουμ όπως το cgtalk πχ για το 3d στο οποίο μπορεί ο καθένας να ανεβάσει την δουλεία του, να πάρει γνώμες και κριτικές αλλά το κυριότερο από όλα να μάθει και να μοιραστεί ο ίδιος εμπειρίες και γνώσεις μέσα από την όλη διαδικασία. Έτσι κάποια χρόνια μετά, αρχές του 2010 , αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο για το web design για να δω αρχικά αν υπάρχει ενδιαφέρον και κατά πόσο μπορεί να μεγαλώσει - σταθεί κάτι τέτοιο στην ελληνική πραγματικότητα.

Το Web Design Forum δημιουργήθηκε για τους designers-developers που θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις να παρουσιάσουν έργα τους, να βρουν λύσεις μέχρι και να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους μέσω του φόρουμ και τον κατάλογο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τον χώρο του web design & web hosting, χωρίς απολύτως κανένα κόστος. Οι χρήστες μπορούν πλέον να παρουσιάσουν τα έργα τους, ένα promotion video της δουλειάς και τις υπηρεσίες που προσφέρουν και να βαθμολογήσουν /σχολιάσουν τη δουλειά συναδέλφων.

Σήμερα ο σκοπός του wdf παραμένει ακριβώς ο ίδιος με τον αρχικό, δηλαδή η ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τα δρώμενα στο web design και τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν με πραγματικά ραγδαίους ρυθμούς (όπως τεχνικές και ο κώδικας που χρησιμοποιείται). Το wdf προσπαθεί να μας κρατά όλους ενήμερους για τις αλλαγές αυτές που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ιστοσελίδων καθώς και την διάδοση της γνώσης μεταξύ των χρηστών.

Αυτό που έχει αλλάξει, ελάχιστα μεν αλλά άλλαξε, είναι το επίπεδο των χρηστών. Υπάρχει ευτυχώς μια θετική εξέλιξη μιας και ως χώρα είμαστε αρκετά πίσω σε όλες τις υπηρεσίες διαδικτύου παρότι έχουμε μερικούς πάρα πολύ ικανούς επαγγελματίες στον χώρο.
Σε ποια πλατφόρμα είναι στημένο το site; Χρησιμοποιούσες αυτήν την πλατφόρμα από την αρχή ή έκανες την μετάβαση μετά;
Γ. Αντωνίου. Το site αυτή την στιγμή είναι στημένο σε WordPress για την περιοχή του blog γεφυρωμένο με phpbb για την περιοχή του forum. Η σελίδα αρχικά είχε βγει σε Joomla αλλά με το πέρασμα του χρόνου και λόγω των απαιτήσεων, μιας και το project στην πορεία μεγάλωσε, μετά από πολύ σκέψη καταλήξαμε στο WordPress.
Μιλώντας για το WordPress, ανακάλυψα με πολύ ευχάριστη έκπληξη, ότι αναφέρεστε ως σύμβουλοι WordPress για την Ευρώπη από την Automattic, την εταιρία που έχει δημιουργήσει και αναπτύσσει το Wordpress, γεγονός πραγματικά αξιέπαινο αφού η λίστα των συμβούλων είναι αρκετά μικρή. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό. Είχατε στόχο να το πετύχετε ή προέκυψε στην πορεία;
Γ. Αντωνίου. Σαν λάτρεις του open source λογισμικού δεν θα μπορούσαμε παρά να επιλέξουμε για τα project μας ανάμεσα από τα πιο διαδεδομένα cms παγκοσμίως. Τα 3 πιο διαδεδομένα συστήματα διαχείρισης είναι τα joomla!, WordPress και Drupal. Για αρκετό χρονικό διάστημα αμφιταλαντευόμασταν για το ποια θα ήταν η τελική μας επιλογή ώσπου καταλήξαμε στο WordPress.

Ψάχνοντας όμως στον ιστό να βρούμε tutorials και άρθρα για αυτό, ανακαλύψαμε πως γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει την αντίστοιχη εκπροσώπηση που του αρμόζει και αυτό ήταν το έναυσμα να ξεκινήσουμε και την Ελληνική κοινότητα WordPress. Αφού τελειώσαμε τα site αποφασίσαμε να πάρουμε και την επίσημη έγκριση της automattic και έτσι μετά από επικοινωνία μαζί τους και αφού έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στην σελίδα μας (e-xtnd) κυρίως επειδή ήθελαν μια σελίδα στην οποία να φαίνονται οι υπηρεσίες που παρέχουμε, μας αποδέχτηκαν ως consultants.
Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια σας και η αναγνώριση σας από εταιρία ενός παγκοσμίως γνωστού λογισμικού όπως είναι το WordPress. Που μπορεί κάποιος να βρει συμβουλές που αφορούν την διαχείριση ενός Wordpress site;
Γ. Αντωνίου. Θα μπορούσε κάποιος με μια επίσκεψη στο Ελληνικό φόρουμ του WordPress καθώς και στο wdf, να βρεί αρκετές πληροφορίες σχετικά με το WordPress και plugins, themes κτλ είτε δικά μας είτε από διάφορες πηγές που οι χρήστες μοιράζονται με το φόρουμ.
Στο wdf.gr υπάρχουν πληθώρα άρθρων. Δώσε μας μια συνοπτική εικόνα του περιεχόμενου των άρθρων. Τι μπορεί να δει ή να μάθει κάποιος μέσα σε αυτά; Τα άρθρα τα γράφεις εσύ μόνο ή υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν το δικό τους άρθρο στο wdf.gr;
Γ. Αντωνίου. Μπορεί να βρει άρθρα, νέα, αρχεία, tutorials, τα πάντα που έχουν σχέση με τον τομέα του web design και development και όχι μόνο. Άρθρα μπορεί να γράψει ο καθένας που έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του εκάστοτε φόρουμ. Υπάρχει νομίζω ανάγκη να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Θα θέλαμε πολύ από επαγγελματίες του χώρου να μοιραστούν τις γνώσεις, how to's, case studys κτλ. Υπάρχει πολύς κόσμος που θα ήθελε να ρίξει μια "κρυφή" ματιά στα εσωτερικά και τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων μέσα σε μια εταιρία και την ζωή ενός επαγγελματία.
Η εμφάνιση του site είναι λυτή στρέφοντας έτσι την προσοχή του επισκέπτη στο περιεχόμενο χωρίς να παρεμβάλλονται πολλά χρώματα, πλαίσια κτλ. Εσύ επιμελήθηκες τόσο την εμφάνιση όσο και το logo που βλέπουμε σήμερα;
Γ. Αντωνίου. Όλες οι σελίδες που παράγουμε για το project είναι παραγωγή από μια ομάδα freelancers. Εγώ έχω αναλάβει τo design των σελίδων ο Νίκος Μέριανος το back-end development ο Κώστας Κολιούσης τους servers που τρέχουν τα project καθώς και συνεργαζόμαστε με πάρα πολλούς freelancers/εταιρίες από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.
Πες μας τι κάνει ένας Freelancer; Ποιος είναι γενικά ο ορισμός του Freelancing;
Γ. Αντωνίου. Το freelancing είναι ίσως ότι πιο μοντέρνο και πρωτοποριακό κυκλοφορεί στις μέρες μας από άποψη εργασίας. Στην ουσία είναι εργασία εξ’ αποστάσεως, ο freelancer δηλαδή εργάζεται από το σπίτι του ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι δεκάδες οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να εργαστεί ένας freelancer. Στον τομέα των IT ένας freelancer μπορεί να κάνει σχεδιασμό γραφικών, να αρθρογραφεί να κατασκευάζει λογισμικό, να κατασκευάζει ιστοσελίδες κτλ.

Στόχος μας είναι να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους freelancers και να συνεργαστούμε/νε ώστε να καταφέρουμε να οργανωθούμε όλοι μαζί , ανεβάζοντας το επίπεδο μας ωστε να μπορέσουμε να βγούμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά.
Έχεις δουλέψει ως freelancer στον τομέα του Web designing ή σε κάποιον άλλον τομέα (εκτός βέβαια την δουλειά που κάνεις σε δικά σου projects);
Γ. Αντωνίου. Αφού τελείωσα με την σχολή ξεκίνησα να δουλεύω σαν υπάλληλος σε εταιρεία παραγωγής ενώ παράλληλα έκανα και freelancing . Από τότε μέχρι και σήμερα δεν σταμάτησα ποτέ να είμαι και freelancer.
Τι θα συμβούλευες στους νέους digital artists που τώρα βγαίνουν στην αγορά;
Γ. Αντωνίου. Δυστυχώς τα δημιουργικά επαγγέλματα , εφαρμοσμένων τεχνών κ.λ.π απαξιώνονται γρήγορα λόγω της τεχνολογίας. Πάρε για παράδειγμα την φωτογραφία , πριν από 10 χρόνια οι επαγγελματίες φωτογράφοι και studio διαφημιστικής φωτογραφίας ήταν εκατοντάδες, με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας, την πτώση των τιμών ο κάθε ένας παίρνει μια ψηφιακή μηχανή και το παίζει φωτογράφος με αποτελέσμα ο κλάδος να έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα και με τους γραφίστες που ψάχνουν να μπουν στο τρένο του webdesign. 10δες cms δωρεάν και χιλιάδες templates, modules, plugins για κάθε cms, ο κάθε ένας μπορεί να στήσει ένα υποτυπώδες site με ελάχιστο ή ακόμη και μηδαμινό κόστος. Βέβαια η ευκολία του πράγματος τον αδαή χρήστη τον κάνει να αναρωτιέται γιατί κάποιοι ζητάνε κάποιες χιλιάδες ευρώ. Φυσικά έννοιες όπως θεωρία χρωμάτων, ψυχολογία χρωμάτων , φόρμα, σύνθεση, τυπογραφία και αντίστοιχα html, css, xhtml, php, mysql, w3c, framework, seo, speed optimization κ.λ.π δεν λένε τίποτα στον χρήστη.

Αυτό που θα συμβούλευα τους νέους digital artists είναι να κοιτάξουν προς το εξωτερικό, όχι αναγκαστικά με μετανάστευση απλά δημιουργώντας portofolio ανταγωνιστικά στα Αγγλικά να στοχεύσουν την παγκόσμια αγορά σε ένα επάγγελμα που από τη φύση του δεν έχει σύνορα αλλά μόνο κοινή γλώσσα.

Να καταφέρουμε επιτέλους να μπορέσουμε να συνεργαστούμε (designers, developers, marketeers, copywriters) ώστε το φαινόμενο open source -λέγε με joomla, wordpress, drupal ή οτιδήποτε παρόμοιο- να το εκμεταλευτούμε προς όφελος μας δημιουργώντας templates, plugins, components επί πληρωμή.
Κατά την γνώμη σου ποιο είναι το επίπεδο των digital artists γενικά στην Ελλάδα σύμφωνα με την εμπειρία σου. Πιστεύεις ότι οι Έλληνες ειδικοί μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο στίβο της τεχνολογίας όσο αφορά την ικανότητα και την δημιουργικότητα να χτίσουν κάτι από το μηδέν που θα αντέξει στον χρόνο, που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως ή ακόμη και να χτίσουν κάτι που θα μετατραπεί σε μεγάλη εταιρία παγκόσμιας εμβέλειας;
Γ. Αντωνίου. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα πολύ πίσω και ενώ έχουμε αρκετά ταλαντούχους freelancers δεν τους εκμεταλλευόμαστε με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη χώρα για να αναγνωριστεί η αξία τους . Σκεφτείτε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ο όρος του web designer δεν υπήρχε καν στις κατηγορίες επαγγελμάτων του υπουργείου οικονομικών και ακόμα και σήμερα πολλές από τις ειδικότητες των υπηρεσιών διαδικτύου δεν έχουν αναγνωριστεί.

Παρά όμως, την απουσία της όποιας κρατικής υποστήριξης στον χώρο μας, υπάρχουν ήδη λαμπρά παραδείγματα Ελλήνων επαγγελματιών, που έχουν διαπρέψει στην παγκόσμια αγορά.
Είναι ικανοποιητική, κατά την γνώμη σου, η συμμετοχή των freelancers στα projects του wdf.gr;
Γ. Αντωνίου. Πιστεύω πως ακόμα είμαστε στην αρχή του όλου εγχειρήματος μιας και τώρα σιγά σιγά αρχίζει να μας "ανακαλύπτει" ο κόσμος.
Πες μας περισσότερα για το project "Χntd.it" και πως μπορεί ένας digital artist να το χρησιμοποιήσει-αξιοποιήσει.
Γ. Αντωνίου. Η αρχική ιδέα ηταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο τον οποίο ένας digital artist θα μπορούσε να χρησιμοποιεί σε όλη την πορεία του . Πιστεύουμε πως είναι καιρός ο Έλληνας να γίνει περισσότερο "εξωστρεφής", παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες ώστε να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικός στον διεθνή χώρο μιας και θεωρούμε πως είναι ο μόνος τρόπος πλέον, για σοβαρή ανάπτυξη και κερδοφορία.

Αυτό που προσπαθούμε είναι να αναπτύξουμε ένα δίκτυο μέσα από το οποίο κάποιος που ενδιαφέρεται,μπορει να μάθει, να δημιουργήσει, να εξελιχθεί, να προσφέρει και να λάβει βοήθεια και να δοκιμάσει τις δυνατότητες του σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιος μπορεί επίσης να διαβάσει παρακάτω το άρθρο για να καταλάβει το δίκτυο όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Ένας που δεν είναι επαγγελματίας digital artist, πως μπορεί να χρησιμοποιήσει-αξιοποιήσει το wdf.gr για να φτιάξει ένα blog ή μια ιστοσελίδα ή ένα module για την ιστοσελίδα του;
Γ. Αντωνίου. Ένας χρήστης που δεν είναι επαγγελματίας μπορεί να βρει άρθρα που θα τον βοηθήσουν να βρει απαντήσεις στις απορίες του σχετικά με το θέμα που τον αφορά, να απευθυνθεί μέσα από το φόρουμ στους επαγγελματίες οι οποίοι θα του απαντήσουν κάποιες ερωτήσεις του ή να δει παρόμοιες ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν δοθεί, καθώς και να χρησιμοποιήσει κάποια template ή plugin που διατίθενται δωρεάν σε όλους μας τους χρήστες.
Στην Ελλάδα της κρίσης οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες σαν αυτές που προσφέρει το wdf.gr προσελκύουν πελάτες;
Γ. Αντωνίου. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει δώσει ένα είδος ώθησης στον κλάδο μας μιας και πολύς κόσμος αναζητάει διέξοδο, και το internet είναι ένα πολύ καλό "εργαλείο" παγκόσμια.
Όσο αφορά τους αρχικούς στόχους, πόσο ικανοποιημένος είσαι με την μέχρι τώρα πορεία του wdf.gr και όλων των project που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο λειτουργίας του site;
Γ. Αντωνίου. Όλοι όσοι συνεργαζόμαστε στην ομάδα είμαστε είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε υπάλληλοι σε εταιρίες κτλ. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οικονομικά είμαστε καλυμμένοι και αυτό μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα επειδή τα έξοδα ελαχιστοποιούνται σε ένα μεγάλο σημείο.

Φυσικά υπάρχουν λειτουργικά έξοδα τα οποία χρειάζονται να καλυφθούν όπως servers, outsourcing κομμάτια κώδικα κτλ. Τα οποία μεταφράζονται σε χρήμα ή χρόνο από τον ελάχιστο ελεύθερο που ο καθένας μας διαθέτει. Έχουμε καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να εξασφαλίσουμε το λειτουργικό κόστος ώστε να μην χρειάζεται πλέον να χρηματοδοτούμε εμείς το project και φυσικά έχουμε καταναλώσει αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας.

Πολλά κομμάτια κώδικα psd plugins κτλ από το project τα έχουμε ήδη διαθέσει public. Και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικό υλικό στην συνέχεια.

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι το project δεν είναι μια σελίδα αλλά ένα σύνολο από σελίδες που σιγά σιγά θα προστίθεται στο group. Κάποιες από αυτές θα παρέχουν ΚΑΙ commersial υπηρεσίες για τους χρήστες και τους επαγγελματίες που θα τις απαρτίσουν και θα τις στηρίξουν. Πολλές από αυτές θα είναι ελληνόφωνες, άλλες λόγω της δυναμικότητας, seo κτλ θα είναι στην αγγλική γλώσσα όπως αυτές της extnd της xtnd του marketplace κτλ Βασική μας φιλοσοφία είναι να ανεβάσουμε αρχικά το δικό μας επίπεδο και κατά συνέπεια, των χρηστών μας μέσα από την όλη διαδικασία.
Όσο αφορά το μέλλον;
Γ. Αντωνίου. Οι ιδέες/λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν μελλοντικά πάνω στην αρχική βάση είναι απεριόριστες και προς πολλές κατευθύνσεις.

Μιας και όπως έχετε καταλάβει μέχρι τώρα μιλάμε για ένα τεράστιο project ξέρουμε πως στην πορεία του μπορούν να αλλάξουν πολλά δεδομένα (ιδιαίτερα τώρα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας) είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό θα παίξει η ανταπόκριση που θα βρούμε από τους χρήστες.
Γιώργο σ’ ευχαριστούμε ειλικρινά που απάντησες στις ερωτήσεις που σου θέσαμε. Σου ευχόμαστε επιτυχίες σε κάθε τομέα της ζωής σου και να συνεχίσετε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε όλοι εκεί στην ομάδα του extnd.it
Γ. Αντωνίου. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Άκη που μας έδωσες την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στον κόσμο το έργο και τις ιδέες μας.
Pin It