Θα λέγατε ποτέ σε έναν ξένο που συναντάτε στον δρόμο για την οικογένεια σας, την δουλειά σας ή τα χόμπι σας; Θα του μιλούσατε για τον τρόπο διασκέδασης που προτιμάτε τα σαββατοκύριακα, τα σχέδια σας για τις καλοκαιρινές διακοπές, τους στόχους που έχετε θέσει για το επόμενο διάστημα ή τα μέρη που σας αρέσει να πηγαίνετε με την σχέση σας; Θα του δείχνατε φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές ή τον χάρτη με την ακριβή διεύθυνση της κατοικία σας ή του χώρου εργασίας σας; Όλοι θα απαντούσαμε με ένα μεγάλο και σίγουρο όχι σε ερωτήσεις όπως αυτές. Αλλά στο Internet εκατομμύρια χρήστες κοινωνικών δικτύων κάνουν ακριβώς όλα τα παραπάνω που θεωρούν λάθος στην πραγματική τους ζωή. Η αλήθεια είναι ότι παραβλέπουμε το γεγονός ότι η συμπεριφορά μας στα κοινωνικά δίκτυα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική μας ζωή με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ίδια αίσθηση προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής, όπως έχουμε στην καθημερινή μας ζωή έξω από τα κοινωνικά δίκτυα. Παρακάτω ακολουθούν απλές συμβουλές σωστής χρήσης των κοινωνικών δικτύων ώστε να μην βγάζετε στην φόρα όλη την προσωπική σας ζωή.
Βήματα:
1
Αποφύγετε να γράφεται πολύ προσωπικές πληροφορίες όπως διευθύνσεις κατοικίας, τηλέφωνα, επωνυμία της εταιρίας που εργάζεστε κτλ. Υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες πληροφορίες για να σας βλάψουν.
2
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να δημοσιεύσετε κάποια επικίνδυνη πληροφορία, φροντίστε να περιορίστε το σύνολο των ανθρώπων που μπορούν να την δουν. Οι ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων σας παρέχουν την δυνατότητα διαβάθμισης κάθε πληροφορίας που εισάγεται στο προφίλ σας, έτσι ώστε να ορίζεται ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Για παράδειγμα το Facebook παρέχει τρεις βασικές διαβαθμίσεις για κάθε πληροφορία στο προφίλ και στο timeline σας: Δημόσιο, Φίλοι φίλων, Φίλοι και Μόνο εγώ.
3
Προσοχή στα spam μηνύματα και email. Είναι πιθανό να λάβετε emails ή μηνύματα μέσα στο κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται με αποστολέα ένα όνομα κάποιου γνωστού σας, αναφέροντας μέσα σε αυτό πολλά στοιχεία της προσωπικής σας ζωής (γεγονός που σας κάνει να μην χαρακτηρίσετε το μήνυμα αυτό να είναι spam) και προτρέποντας σας να του αποκαλύψετε ευαίσθητα και επικίνδυνα προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα ή ακόμη και στοιχεία πιστωτικών καρτών.
4
Σιγουρευτείτε 100% πριν δημοσιεύσετε μια πληροφορία, ένα post ή μια φωτογραφία στο προφίλ σας. Μπορείτε βέβαια να την σβήσετε μετά από λίγο, αλλά ο χρόνος που αυτή παραμένει online μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε.
5
Προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για την χρήση του κοινωνικού δικτύου που χρησιμοποιείτε και ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητες του και να τις χρησιμοποιήσετε για την ασφάλεια σας