Υπάρχει όμως λύση. Ακόμη και αν δεν γνωρίζεται τι ακριβώς σημαίνει η χριστικότητα και πώς να την πετύχετε στις ιστοσελίδες σας, υπάρχει τρόπος το κάνετε. Ακολουθούν 10 εργαλεία για την δουλειά αυτή.
Τα εργαλεία που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο δεν είναι δωρεάν. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μια ομάδα ειδικών οι οποίοι δοκιμάζουν τις ενέργειες (tasks) που οι χρήστες κάνουν όταν επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας και έπειτα δημιουργούν μια αναφορά στην οποία σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους και σας προτρέπουν να υλοποιήσετε τις αλλαγές που απαιτείται για να γίνει η ιστοσελίδα σας πιο χρηστική. Μερικά από αυτά τα εργαλεία απαιτούν την αντιγραφή κώδικα Javascript στη ιστοσελίδα σας ώστε το εργαλείο να συλλέγει πληροφορίες για τις κινήσεις των επισκεπτών για να εξάγει την αναφορά.
1. CrazyEgg
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι "τα μάτια είναι η πύλη για την ψυχή". Σε μια ιστοσελίδα η κίνηση των ματιών (και, κατ 'επέκταση, ο δείκτης του ποντικιού) είναι ένας ισχυρός τρόπος να δούμε τι λειτουργεί και τι όχι. Αυτό είναι που το CrazyEgg μπορεί να κάνει για σας και το πετυχαίνει χρησιμοποιώντας τέσσερα εργαλεία τα οποία καταγράφουν τα κλικ που έκαναν οι επισκέπτες, την χρήση του scrolling στις σελίδες, τον αριθμό κλικ και από ποια κλικ μετέβησαν σε κάθε μια από τις σελίδες του website σας. To CrazyEgg έχει ένα πολύ εύκολο στη χρήση dashboard το οποίο σας βοηθά να δημιουργήσετε ελέγχους (tests) μέσα σε λίγα λεπτά. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από ειδικούς ελεγκτές, θα λάβετε μια πλήρης και κατανοητή αναφορά.
Link: https://www.crazyegg.com
2. Loop11
Θέλετε να κάνετε ελέγχους χρηστικότητας γρήγορα και εύκολα; Τότε σίγουρα θα θέλετε να δώσετε στο Loop11 μια προσεκτικότερη ματιά. Από όλα τα εργαλεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, το Loop11 είναι σίγουρα το πιο εύκολο στην χρήση του. Το εργαλείο σας καθοδηγεί στη δημιουργία ενός ελέγχου χρηστικότητας. Μόλις ολοκληρωθεί το test, το Loop11 δημιουργεί μια πολύ περιεκτική αναφορά. Επίσης μπορείτε να δείτε ακόμα και τα βίντεο των ελεγκτών σας (testers) οι οποίοι δοκιμάζουν τις διαδικασίες που εσείς έχετε ορίσει να ελεγχθούν.
Demo video
Link: http://www.loop11.com
3. TryMyUI
Το TryMyUI βασίζετε στην δημιουργία αποτελεσμάτων των τεστ χρηστικότητας σε μορφή βίντεο, χωρίς γραφικές παραστάσεις ή διαγράμματα προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσετε τις διάφορες τιμές. Απλά αφήνετε τους εγγεγραμμένους χρήστες (ελεγκτές) του TryMyUI να εκτελέσουν τις διαδικασίες (tasks) που εσείς ορίσατε. Επίσης μπορείτε να ορίσετε τον αριθμό των ελεγκτών, αλλά και δημογραφικά τους στοιχεία. Έπειτα το TryMyUI αναλαμβάνει να συλλέξει όλα τα tests των ελεγκτών και σας παραδίδει τα βίντεο εκείνων των ελεγκτών που πληρούν τα στοιχεία που εσείς ορίσατε. Στα βίντεο αυτά οι ελεγκτές εκτελούν τις διαδικασίες στην ιστοσελίδα ή την web εφαρμογή σας επισημαίνοντας (μιλώντας μέσα στο βίντεο) τις παρατηρήσεις τους.
Link: http://www.trymyui.com
4. Userfly
Ένα άλλο εργαλείο που αξιοποιεί την δύναμη του βίντεο είναι το Userfly. Με την προσθήκη κώδικα Javascript στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να καταγράψετε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τη σελίδα σας. Καταγράφει τα πάντα: από τα κλικ μέχρι και την κίνηση του ποντικιού, αλλά και την χρήση scrolling. Το Userfly δεν δημιουργεί αναφορά για εσάς. Το ίδιο το βίντεο αποτελεί την αναφορά, δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους ο χρήστης αλληλεπιδρά με μια σελίδα και επισημαίνοντας τις κινήσεις στις οποίες δυσκολεύτηκαν να εκτελέσουν μια ενέργεια. Είναι απλό, αλλά αποτελεσματικό.
Link: http://userfly.com
5. Feedback Army
Εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και την ανάγκη γρήγορου ελέγχου χρηστικότητας, τότε στραφείτε στο Feedback Army. Για $ 15 (USD), μπορείτε να πάρετε αναθέσετε μέχρι και σε 10 άτομα να ελέγξουν την ιστοσελίδα σας (για περισσότερα άτομα πρέπει να πληρώσετε λίγο παραπάνω). Το μόνο που πρέπει να κάνετε (εκτός των αμοιβών μέσω PayPal), είναι να συμπληρώσετε μια φόρμα που ζητάει το URL στο site σας και άλλες έξι ερωτήσεις που σχετίζονται με τις ενέργειες (tasks). Στη συνέχεια, το Fedback Army αξιοποιεί την υπηρεσία Mechanical Turk της Amazon και μέσα σε οκτώ μέρες μπορείτε να πάρετε την αναφορά.
Link: http://feedbackarmy.com
6. FiveSecondTest
Τι μπορείτε να μάθετε για τη χρηστικότητα της ιστοσελίδας σας σε πέντε δευτερόλεπτα; Πάρα πολλά, αν εκμεταλλευτείτε το FiveSecondTest. Η ιδέα πίσω από το εργαλείο αυτό είναι απλή: ορίζετε ένα θεματικό test σε μια σελίδα του site σας για πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αυτό απαντάει σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη σελίδα. Στο τέλος κάθε δοκιμής (test), μπορείτε να πάρετε την αναφορά με απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και ένα σύννεφο με τις κύριες λέξεις-κλειδιά (tag cloud) από τις απαντήσεις. Το FiveSecondTest μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα καλά και τα κακά σημεία για την ιστοσελίδα σας και να διορθώσετε τα προβλήματα.
Link: http://fivesecondtest.com
7. Juicy Studio Readability Tool
Μια πτυχή της χρηστικότητας που δεν λαμβάνει τόσο πολύ την προσοχή όπως θα έπρεπε είναι η αναγνωσιμότητα. Ενώ οι περισσότερες ιστοσελίδες και web εφαρμογές περιλαμβάνουν εικόνες και βίντεο, η πλειοψηφία του περιεχομένου στο Internet είναι σε μορφή κειμένου. Αν το περιεχόμενό σας είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαβαστει τότε οι χρήστες δεν θα επιστρέψουν. Εδώ μπορεί να βοηθήσει το εργαλείο ελέγχου αναγνωσιμότητας της αγγλικής γλώσσας του Juicy Studio. Απλά πληκτρολογείτε το URL στο εργαλείο, κάντε κλικ σε ένα κουμπί, και θα λάβετε ένα πίνακα των αποτελεσμάτων. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο για περιεχόμενο γραμμένο στα αγγλικά.
Link: http://juicystudio.com/services/readability.php
8. UserTesting.com
Ένας άλλο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εύκολες και γρήγορες δοκιμές χρηστικότητας είναι το UserTesting.com. Ορίζετε τις εργασίες που θέλετε να εκτελούν οι χρήστες, καθώς και τα δημογραφικά τους στοιχεία των δοκιμαστών (testers). Στη συνέχεια το UserTesting.com σας επιστρέφει αυτό που αποκαλεί πίνακα των χρηστών του, ο οποίος σύμφωνα με UserTesting.com, περιέχει μια ομάδα πραγματικών χρηστών και όχι έμπειρους δοκιμαστές της χρηστικότητας. Η πραγματική δύναμη του UserTesting.com είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των δοκιμών. Μπορείτε να λάβετε τα αποτελέσματα - με τη μορφή βίντεο - μέσα σε μια ώρα.
Link: http://www.usertesting.com
9. Verify
Από όλα τα εργαλεία που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο λίγα είναι τόσο εύκολα στην χρήση τους όσο το Verify. Μπορείτε να επιλέξετε οκτώ διαφορετικές δοκιμές για την ιστοσελίδα σας και στο τέλος λαμβάνετε μια αναφορά με τις παρατηρήσεις/σημειώσεις
Link: http://verifyapp.com
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μετάφραση από το link: http://www.the10most.com/entrepreneurs/online-usability-testing-10-great-tools-to-make-your-web-site-easier-to-use.html. Με bold γράμματα εμφανίζονται οι σημειώσεις του wlearn.gr