internet http
Ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι θεωρείται ένας από τους δημιουργούς του Παγκόσμιου Ιστού, ένας από τους πρωτοπόρους που πριν 30 χρόνια έβαλαν τα θεμέλια του World Wide Web.

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, μέσω του Ιδρύματος που δημιούργησε το 2009 και φέρει το όνομα World Wide Web Foundation, κοινοποίησε ένα παγκόσμιο "Συμβόλαιο για τον Ιστό" (Contract for the Web), που είναι στην ουσία ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του Ίντερνετ από τις ουκ ολίγες απειλές εναντίον του.

Ο Βρετανός ερευνητής το ονόμασε "οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός καλύτερου Παγκόσμιου Ιστού" και το συμβόλαιο αναφέρεται σε κάθε λογής καταχρήσεις του διαδικτύου από κυβερνήσεις, εταιρείες και άτομα. Ανάμεσα στις καταχρήσεις αυτές αναφέρεται η πολιτική χειραγώγηση και προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις, η λογοκρισία, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η ακραία εμπορευματοποίηση, η διεύρυνση των ανισοτήτων κ.α.

Για όλες τις πτυχές του θέματος ενημερώνεται σε μόνιμη βάση ο κ. Ροδόλφος Οντόνι, από τους πρωτοπόρους των ψηφιακών εκδόσεων στην Ελλάδα, καθώς ίδρυσε τον Ιούνιο του 2008 το gazzetta, , μια ιστοσελίδα που έφερε "επανάσταση" στο ελληνικό internet.

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι ετοίμαζε αυτό το "Συμβόλαιο" για πάνω από έναν χρόνο, σε συνεργασία με εκπροσώπους από τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Έθεσε ως βασικό στόχο την ελεύθερη κυκλοφορία των γνώσεων στο διαδίκτυο, ενώ θέλει να δεσμεύσει τις εταιρείες ότι "η επιδίωξη των κερδών δεν θα γίνεται σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας".

Ήδη πάνω από 150 διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Google, η Microsoft και το Facebook (όχι όμως η Amazon ή το Twitter), αλλά και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς επίσης και οι οργανώσεις Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και Electronic Frontier Foundation, υποστηρίζουν επίσημα το σχέδιο. Αν και το "συμβόλαιο" δεν είναι νομικά δεσμευτικό, προτείνει νέα πλαίσια για τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες, που κυρίως θα προστατεύουν τα online προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα.

"Ο Παγκόσμιος Ιστός χρειάζεται ριζική παρέμβαση από όλους όσους έχουν δύναμη να διαμορφώσουν το μέλλον του. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Το πώς θα ανταποκριθούμε, θα καθορίσει αν ο Ιστός θα υπάρξει ως μια δυνητική δύναμη για το καλό ή θα μας οδηγήσει σε μια ψηφιακή δυστοπία", δήλωσε ο Λι στους New York Times.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό ότι το "Συμβόλαιο" συνυπέγραψαν γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook. "Το να τους έχουμε στο δωμάτιο είναι πραγματικά σημαντικό. Αισθανόμαστε ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αξίζουν μια ισότιμη θέση στο τραπέζι. Οι πολίτες πρέπει να καταστήσουν υπεύθυνους όσους έχουν εξουσία, να απαιτήσουν σεβασμό των ψηφιακών δικαιωμάτων τους και να βοηθήσουν να υπάρξει ένας υγιής online διάλογος", είπε χαρακτηριστικά ο Σερ Τιμ.

"Δικαιολογημένα φαίνεται ολοένα μεγαλύτερος ο φόβος των ανθρώπων για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στο διαδίκτυο. Αν αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, ένας πολύ μεγάλος αριθμός πραγμάτων θα πάνε στραβά. Μπορεί να καταλήξουμε με μια δυστοπία, αν δεν κάνουμε αλλαγή πλεύσης", ανέφερε ο εφευρέτης του World Wide Web στη Guardian.
Pin It