Η AI έχει εισαχθεί σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη έως τη δημιουργία ιδιόκτητων εφαρμογών ή μοναδικών και εξατομικευμένων οικοσυστημάτων πληροφορικής.

«AI Everything» – Τεχνητή Νοημοσύνη στα Πάντα. Αυτός ήταν ο τίτλος της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στον κόσμο που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι. Ουσιαστικά αυτή τη φορά ήταν μια έκθεση τεχνητής νοημοσύνης που περιελάμβανε όλες τις καινοτομίες αλλά και τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Οπως συμφώνησαν οι ειδικοί «μπαίνουμε σε μια εποχή που πρόκειται να οδηγήσει σε πράγματα και καταστάσεις που τώρα μας φαίνονται απίστευτα». Στην έκθεση συμμετείχαν 6.000 εταιρείες από 180 χώρες που παρουσίασαν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα πάντα.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισαχθεί σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη έως τη δημιουργία ιδιόκτητων εφαρμογών ή μοναδικών και εξατομικευμένων οικοσυστημάτων πληροφορικής. Είναι πλέον παρούσα σε τομείς όπως η διαχείριση των υδάτων, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, η δημοτική διοίκηση, οι πωλήσεις, η βιομηχανία, η εξόρυξη, η χρηματοδότηση και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Κάθε ανθρώπινη διαδικασία γίνεται πιο αποτελεσματική. Αυτό είναι σύμφωνα με τον Χαζέμ Ναμπίχ, διευθυντή τεχνολογίας για τη Μέση Ανατολή στη Microsoft, ο οποίος λέει ότι «η παραγωγικότητα οποιασδήποτε εταιρείας αυξάνεται μεταξύ 30% και 50%» με τη νέα τεχνολογία. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σχετίζεται με την πληροφορία, η οποία μπορεί να υποβληθεί σε πρωτοφανή επίπεδα χειραγώγησης λόγω της πολυπλοκότητας και του εύρους της. Γι’ αυτό, συμφωνούν οι ειδικοί, αυξάνεται η σημασία των δημοσιογραφικών οργανισμών ως υπόσχεση αξιοπιστίας και ηθικής στην αντιμετώπιση της πληροφορίας.

1 Παραγωγή περιεχομένου
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς άξονες της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Γουόρεν Λιου από τη Μαλαισία αντιπροσώπευσε την Inmagine, μια εταιρεία με βάση δεδομένων εικόνων που ειδικεύεται στην ανάπτυξη έξυπνων, γρήγορων και φιλικών προς τον χρήστη εργαλείων σχεδίασης για οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία. Εδωσε σε μία από τις πλατφόρμες το θέμα: «Γυναίκα ταυρομάχος στο Αλκαζάρ της Σεβίλλης», αποκλείοντας εικόνες χαμηλής ποιότητας, υδατογραφήματα, θολά σημεία. Το αποτέλεσμα είναι μια ανύπαρκτη γυναίκα σε πλασματικό σενάριο, αλλά σε υψηλή ποιότητα. Το ίδιο έκανε και με τις εταιρικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν μια γνωστή μάρκα αυτοκινήτου με μια διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα. Το αποτέλεσμα είναι γραμματικά και στυλιστικά άψογο. Και μπορεί να συνδυάσει τα πάντα για να δημιουργήσει βίντεο, ιστοσελίδες, μηνύματα σε δίκτυα και πολλά άλλα. Ο Αρνό Ζινιό, διευθυντής της εταιρείας για τη Νότια Ευρώπη, έδειξε ορισμένες δημιουργίες που έχουν γίνει για μεγάλες μάρκες, ενώ δικαιολόγησε την απουσία φραγμών για τις πλατφόρμες, με κόστος λιγότερο από 10 ευρώ τον μήνα, για τη δημιουργία ψεύτικου υπερρεαλιστικού περιεχομένου, λέγοντας: «Είναι ένα εργαλείο. Η ευθύνη είναι του χρήστη».

Κάποιες από τις πλατφόρμες αυτές είναι προσανατολισμένες στα παιδιά, όπως η ινδική πλατφόρμα δημιουργίας κινουμένων σχεδίων Bhooshan’s Junior, η οποία ενσωματώνει μια επιλογή διαλόγου τεχνητής νοημοσύνης για άμεση χρήση με παιδιά κατά την προβολή του προϊόντος.

2 Αναγνώριση προσώπου
Αυτό το εργαλείο, το οποίο κατέλαβε κεντρικό χώρο στο Consumer Electronic Show στη Σαγκάη πριν από τέσσερα χρόνια, προχωρά με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τις ρυθμιστικές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα απαγορεύσουν την αδιάκριτη χρήση του. Η ανάπτυξή του επιταχύνεται και ορισμένες εταιρείες έχουν παρουσιάσει εργαλεία που «μετατρέπουν οποιαδήποτε κάμερα σε έναν έξυπνο παρατηρητή που επιτρέπει τον έλεγχο της παρουσίας στο σχολείο ή στην εργασία, καθώς και τις μετρήσεις της συγκέντρωσης των ανθρώπων». Αρκετά ανησυχητικά όλα αυτά, και θα απαιτήσουν αυστηρές ρυθμίσεις για την προστασία των πολιτών.

Εξελίξεις εμφανίστηκαν και στο σύστημα ελέγχου των ωρών εργασίας των εργαζομένων με τη χρήση της τεχνικής Internet of Things μέσω αναγνώρισης προσώπου ή φωνής για κάθε εργαζόμενο. «Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα smartphone για να βεβαιωθείτε ότι είναι παρόντες και στην ώρα τους», λέει η εταιρεία, χωρίς για άλλη μια φορά να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις εργασιακές συμβάσεις.

3 Ροµποτική
Η Deep Robotics παρουσίασε τα τετράποδα μοντέλα της για βιομηχανικές εργασίες και εργασίες διάσωσης. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έχει προέλθει από τους κινητήρες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ρομπότ να πηδάνε ή να ανεβαίνουν σκάλες, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη. Κάποιος που το έχει ήδη κάνει αυτό είναι ο Ντένις Χονγκ, ιδρυτής της RoMeLa και δημιουργός του Artemis, του ρομπότ Android που παίζει ποδόσφαιρο ως επίδειξη της ευελιξίας που επιτυγχάνεται στις κινητικές του ικανότητες. «Το 99,9% των ρομπότ εκεί έξω σήμερα είναι πολύ άκαμπτα. Είναι ιδανικά για εργοστασιακό αυτοματισμό ή μεμονωμένες οικιακές εργασίες, αλλά δεν μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για περπάτημα. Το ρομπότ Artemis μιμείται τους βιολογικούς μυς και αυτό του επιτρέπει να είναι ευκίνητο, γρήγορο και πολύ στιβαρό. Είναι επίσης αρκετά έξυπνο, για να αναγνωρίσει ένα καλό σχέδιο και να λάβει αποφάσεις αυτόνομα. Στο μέλλον θα μπορεί να εκτελέσει οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος».

Φροντίδα υγείας και όχι μόνο. Στον τομέα αυτόν υπάρχει μια σειρά από προτάσεις τεχνητής νοημοσύνης, από την κλασική διαχείριση νοσοκομείων και υγειονομικής περίθαλψης και τη διαγνωστική απεικόνιση έως τις πιο καινοτόμες, όπως το ρομποτικό χέρι χαμηλού κόστους ή οι βιοεκτυπωτές για την έρευνα μηχανικής ιστών και αναγεννητικής ιατρικής. Παρουσιάστηκαν επίσης συστήματα που ειδικεύονται σε εξατομικευμένες ιατρικές θεραπείες για γενετικές ασθένειες, με κωδικοποίηση γονιδίων σε λίγες ώρες.

Ενα από τα ξεχωριστά μοντέλα που παρουσιάστηκαν ήταν το εργαλείο «εικονικής αυτοψίας» της Skia, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα ασθενούς, αναδημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο και το συγκρίνει με δεδομένα του αποθανόντος για να παρέχει αιτίες θανάτου που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη.

4 Κινητικότητα
Ο Τομ ΜακΚάρθι, διευθύνων σύμβουλος της Aspire, παρουσίασε το A2RL, ένα μοντέλο χωρίς οδηγό που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να φτάσει τα 300 χλμ. ανά ώρα και ζυγίζει 690 κιλά. Ομως ενώ θα συμμετάσχει σε αγώνες αυτόνομων οχημάτων, δεν είναι αυτός ο απώτερος στόχος της. «Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα για να προσελκύσουμε τις βιομηχανίες. Η κινητικότητα είναι το μέλλον», εξηγεί. Στο ίδιο πεδίο λειτουργεί και ηλεκτρική μοτοσικλέτα, εξοπλισμένη με τεχνητή νοημοσύνη, με αυτονομία 300 χλμ., τελική ταχύτητα 155 χλμ. την ώρα και χρόνο επαναφόρτισης 30 λεπτά.

Εκτός από τα διάφορα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων των μεγάλων εμπορικών σημάτων, εκτέθηκε επίσης το ηλεκτρικό αεροσκάφος της AutoFlight Europe. Η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποιεί ήδη δοκιμαστικές πτήσεις στη Σαγκάη με στόχο την απόκτηση της απαραίτητης πιστοποίησης. Πρώτα θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φορτίου και, σε περίπου τέσσερα χρόνια, ως μοντέλο σχεδιασμένο για να μεταφέρει έναν πιλότο και 2-3 επιβάτες. Μόλις ληφθεί η κινεζική άδεια, θα αρχίσουν να υποβάλλουν αίτηση για αυτήν σε άλλες χώρες. «Στην Ευρώπη, ελπίζουμε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες πτήσεις επίδειξης το επόμενο έτος», εξηγεί η επικεφαλής της εταιρείας με έδρα τη Γερμανία. «Το όχημα μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί σαν ελικόπτερο και να πετάξει σαν αεροπλάνο για να φτάσει μεταξύ 200 και 250 χιλιομέτρων».

5 Εξυπηρέτηση πελατών
Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου έχει εισαχθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Παρουσιάστηκε ανθρωποειδές ολογραφικός βοηθός εξοπλισμένος με τεχνητή νοημοσύνη. Ο βοηθός είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο από την εμφάνισή του, να τραβήξει την προσοχή του και να συνομιλήσει μαζί του, ακόμη και να κάνει αστεία. Μία από τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση δελεάστηκε από το ολόγραμμα με βάση το χρώμα του πουκαμίσου της και προσκλήθηκε να ζωγραφίσει το πορτρέτο της. Επειτα από λίγα λεπτά, παρουσίασε γελώντας ένα σχέδιο που εσκεμμένα φαινόταν παιδικό, αλλά αντικατόπτριζε με ακρίβεια τις βασικές γραμμές της εικόνας του επισκέπτη και των ρούχων της. Η εξαιρετική ικανότητα αλληλεπίδρασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε υπηρεσία βοήθειας με ακριβείς ενδείξεις, για πωλήσεις σε τυπικές διαδικασίες.

Πηγή: Τα Νέα (tanea.gr)

Pin It