windows8Στις 27 Ιουνίου η Microsoft πραγματοποίησε στο Άμστερνταμ ειδική εκδήλωση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην οποία το Insomnia ήταν παρόν και στην οποία ενημερωθήκαμε μεταξύ άλλων για τις αλλαγές που φέρνει το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τη σημαντικότερη κυκλοφορία της εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια. Τα Windows 8 και το νέο γραφικό περιβάλλον Metro αποτελούν τον πυρήνα του οικοσυστήματος που δημιουργεί η Microsoft και στο οποίο φιλοδοξεί να δώσει την ίδια εμπειρία χρήσης στους χρήστες προσωπικών υπολογιστών, tablets, smartphones με έμφαση στο χειρισμό με την αφή.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2013, με βάση τα στοιχεία της Microsoft, θα είναι η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις tablet θα ξεπεράσουν αυτές των κλασσικών επιτραπέζιων συστημάτων κάτι που φανερώνει παράλληλα και την αλλαγή που έχει επέλθει στον τρόπο χρήσης ενός υπολογιστή.

Σε μια μίνι συνέντευξη με τον Antoine Leblond, Corporate Vice President των Windows Web Services, ενημερωθήκαμε ότι η Microsoft ετοιμάζει ακόμα σημαντικές αλλαγές για την τελική έκδοση των Windows 8 οι οποίες δεν πρόλαβαν να μπουν στην τελευταία δημόσια δοκιμαστική έκδοση, τη Release Preview, μια τακτική την οποία δεν μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις παίζουν τα στοιχεία τηλεμετρίας τα οποία διαθέτει η Microsoft και τα οποία φανερώνουν το πώς χειρίζεται ο χρήστης τα Windows.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή είναι η κατάργηση του Aero Theme ή αλλιώς της "γυαλάδας" την οποία έχουν τα παράθυρα των Windows Vista και Windows 7 κάνοντας τα να φαίνονται ημιδιαφανή. Η Microsoft δημοσιοποίησε την αλλαγή με ένα μακροσκελές blog μήνυμα παραθέτοντας όμως μόνο μία εικόνα. Σε ερώτηση μας, το στέλεχος της Microsoft μας ανέφερε ότι η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υπάρχουν κοινά στοιχεία του Metro περιβάλλοντος στο κλασσικό desktop και ότι οι αλλαγές μπορεί να επεκταθούν και σε άλλα μέρη του λειτουργικού, χωρίς όμως να μας δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Κρίνοντας πάντως από την παρακάτω εικόνα την οποία μπορέσαμε να τραβήξουμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η μπάρα τίτλου κάθε παραθύρου θα διαθέτει πλέον άσπρο χρώμα ενώ το κουμπί που αναλαμβάνει το κλείσιμο του είναι πλέον σε έντονο κόκκινο χρώμα. Αν και φήμες ανέφεραν ότι και η taskbar δε θα αποφύγει τον ανασχεδιασμό, εντούτοις βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής η Microsoft δεν έχει αφαιρέσει τη χαρακτηριστική διαφάνεια κάτι που πιθανόν να παραμείνει έτσι μέχρι την τελική έκδοση. Πάντως σε ερώτηση μας, υπήρξε επιβεβαίωση ότι το Aero Theme αποτελεί οριστικά παρελθόν στα Windows 8 και ότι δεν θα υπάρχει ρύθμιση ενεργοποίησης του ξανά από τον πίνακα ελέγχου.

Από την ίδια εικόνα μπορείτε να εντοπίσετε ότι η συγκεκριμένη έκδοση των Windows 8 είναι η Windows RT η οποία απευθύνεται σε συστήματα και κυρίως σε tablets με επεξεργαστή ARM. Μάλιστα η έκδοση είναι μεταγενέστερη της Release Preview και έχει αριθμό build 8432 και στην οποία βλέπουμε αριστερά τα καινούρια λογότυπα των εφαρμογών της νέας έκδοσης του Office. Σε ανακοίνωση της η Microsoft έχει υποσχεθεί ότι κάθε tablet/σύστημα που διαθέτει ARM επεξεργαστή θα διαθέτει δωρεάν και την τελευταία έκδοση του Office η οποία θα είναι βελτιστοποιημένη για χρήση με την αφή.

Όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη των Windows 8 θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο με τα πρώτα συστήματα που θα την ενσωματώνουν να φτάνουν στα καταστήματα το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Πηγή: insomnia.gr
Pin It