Ερευνητές από πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν τα ευρήματα μιας έρευνας, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για το μέλλον της τεχνολογίας. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη δράση βακτηρίων, τα οποία δημιουργούν μικρο-μαγνήτες. Η έρευνα είχε ως θέμα ένα βακτήριο που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε σημεία όπου δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο. Το βακτήριο αυτό κινείται κατακόρυφα, αναζητώντας ικανές συγκεντρώσεις οξυγόνου.
Το ενδιαφέρον σ' αυτή την περίπτωση είναι ο τρόπος της μετακίνησης. Το βακτήριο μεταβολίζει σίδηρο και παράγει στο εσωτερικό του μικροκρυστάλλους του ορυκτού μαγνητίτη (Fe3O4).
Όπως προδίδει και το όνομά του, ο μαγνητίτης έχει μαγνητικές ιδιότητες. Το βακτήριο συνδυάζει το μαγνητίτη με το μαγνητικό πεδίο της Γης κι έτσι καταφέρνει να κινείται μέσα στο νερό.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αντιγράψουν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του βακτηρίου κι έτσι κατάφεραν ουσιαστικά να «καλλιεργήσουν» μαγνητικό υλικό.
Οι ερευνητές λένε ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τέτοιου είδους τεχνολογίες σε συσκευές που βασίζονται στο μαγνητισμό, όπως π.χ. οι σκληροί δίσκοι. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εποχή των βιο-υπολογιστών, είναι όμως σαφές ότι η έρευνα θα συνεχιστεί.
Η κατασκευή hardware σε νανοκλίμακα αρχίζει να γίνεται δύσκολη με βάση την υποδομή που υπάρχει, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν νέες μέθοδοι.
Πηγή: Real.gr