To 2011 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά του τάμπλετ, αλλά και η χρονιά του smartphone. Από την αρχή, τα θέματα περί τάμπλετ κέρδιζαν σταθερά το ενδιαφέρον σας (με το iPad 2 να κυριαρχεί στην κατηγορία, όπως και τα προϊόντα και οι κινήσεις της Apple γενικότερα). To 2011 στράφηκε ξανά το βλέμμα μας στα Windows για τα επονομαζόμενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, με την παρουσίαση της έκδοσης Windows Phone 7.5, γνωστή ως Mango.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν ασχοληθήκαμε πολύ με επεξεργαστές και παραφερνάλια για desktop PC. Τώρα, προς το τέλος της χρονιάς, η Microsoft μας τροφοδότησε με εξελίξεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το διαρκές ενδιαφέρον μας και πάλι. Τα Windows 8 αναμένονται στα μέσα του 2012 (η Developer Preview θα κυκλοφορεί ήδη από το Φεβρουάριο) και έως τότε, η εταιρεία θα φροντίσει να μας αποκαλύπτει ένα προς ένα τα νέα χαρακτηριστικά του πολλά υποσχόμενου λειτουργικού που θα τρέχει και σε ταμπλέτες. Χρήστες ανά τον κόσμο έχουν ήδη κάνει χώρο στο δίσκο τους και παίζουν με το Metro UI. Η Intel μας δείχνει το δρόμο προς μια νέα κατηγορία, τα Ultrabook, τα notebook του εξαιρετικά λεπτού προφίλ (πάχος μικρότερο από μια ίντσα) που ανοίγουν μέχρι να πεις κύμινο.
Τα all-in-on PC διατηρούν επίσης το ενδιαφέρον, όσο η επεξεργαστική ισχύς οδεύει προς το σαλόνι. Το 2012, το Φεβρουάριο, θα δούμε και το Playstation Vita με το οποίο θα παίζουμε ένα στο δρόμο και θα το συνεχίζουμε στο PS3 στο σπίτι, καθώς και νέες εκφάνσεις του φαινομένου Kinect (ανάμεσά τους και το Kinect για Windows και μάλιστα στις αρχές του νέου έτους).
You can leave your... browser on
Και φυσικά, η νέα χρονιά θα έχει πολλά σύννεφα, όχι από αυτά τα γνστά σκοτεινά, αλλά και για εκείνα που συνδέονται με τον όρο που αναζητούσατε συχνά στο tech.in.gr, το cloud computing. H Apple μας το πρότεινε, δια στόματος του αδιαμφισβήτητου προσώπου της χρονιάς, τον Ιούνιο όταν ο Στήβεν Τζομπς εμφανίστηκε για τελευταία φορά επί σκηνής για να μας μιλήσει για το iCloud και το iOS 5.
To iCloud αλλά και το Google Music ή το Office 365 και το Skydrive είναι όλα υπηρεσίες που προσφέρουν, επιτέλους, όχι μόνο χώρο στο Διαδίκτυο αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Έτσι, θα ακούμε τη μουσικής μας βιβλιοθήκη από οπουδήποτε, θα έχουμε πρόσβαση όχι μόνο στα αρχεία μας αλλά και στις εφαρμογές για την επεξεργασία τους από το Διαδίκτυο. Υπέροχο; Με το Word, το Excel αλλά και καθαρά Web app που τρέχουν από τον browser, μοιάζουν ολοένα λιγότερο απαραίτητες οι εφαρμογές στον σκληρό μας δίσκο. Είναι σαν να λέμε ότι, ανοίγει ο δρόμος για το Chromebook που οραματίζεται το Google: έναν υπολογιστή με τίποτα άλλο εκτός από έναν... browser.
Facebook αγάπη μου, σε μισώ
Ταυτόχρονα, ανοίγει η όρεξη σε όλους όσοι λιγουρεύονται τον πλούτο των προσωπικών μας πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 2011 πολλοί ψάξατε να βρείτε στο tech.in.gr τον τρόπο με τον οποίο θα διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Facebook ή πώς θα προστατεύσετε τα στοιχεία σας στο μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, που ναι μεν μας φέρνει κοντά, αποδείχτηκε όμως ότι μας είπε ψέματα ή μας παραπλάνησε κατ'επανάληψη.
Ας μην ξεχνάμε ότι το 2011 είχε μια μεγάλη δόση χάκινγκ. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, το θεμιτό, που εξασκούν οι φίλοι στο νεόδμητο ελληνικό delta hacker ή το χάκινγκ του Trevor Eckhart που μας αποκάλυψε τον Μεγάλο Αδελφό στα smartphone. Το 2011 ήταν η χρονιά που χτυπήθηκε το Playstation Network (και το Sony.gr), και η χρονιά που δούλεψε το phishing σε μια προσπάθεια ψαρέματος στοιχείων από το Xbox Live.
4G(!) και VDSL2
Φυσικά με τόσο Διαδίκτυο, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης έχουν τη νέα χρονιά μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό. Πρόκληση, η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών (να έχει σήμα 3G, ας πούμε;), με τις υποσχέσεις για καλύτερες υπηρεσίες όπως η ταχύτερη περιήγηση στο Διαδίκτυο, η κινητή τηλεόραση, το κατέβασμα μεγάλων αρχείων. Ακόμα μεγαλύτερη, η πρόκληση για την αξιοποίηση των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας ώστε να κλείσει χάρη σε αυτές το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα, δηλαδή να υπάρχουν γρήγορα δίκτυα αλλά και σε προσιτές τιμές.
Πάντως, επειδή το 2011 ασχοληθήκαμε πολύ για smartphone, και δείξατε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την πρόσβαση στο Ίντερνετ εν κινήσει (συμβουλευτείτε το καλοκαιρινό αφιέρωμά μας στο Mobile Internet για τις υπηρεσίες των Cosmote, Vodafone και Wind, που παραμένει επίκαιρο), οι εταιρείες κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να επωφελούνται από τις υπέρογκες χρεώσεις που ναι μεν προκαλέσαμε, το κάναμε όμως κατά λάθος. Έτσι, προς το τέλος της χρονιάς είδαμε Vodafone, Cosmote και Wind να μας μιλάνε για έλεγχο του κόστους, έλεγχο του λογαριασμού, μεθόδους ελέγχου της χρήσης, μέτρησης της κίνησης και τα ρέστα, ώστε να έχουμε επιτέλους τον έλεγχο (αν και όχι πλήρη). Δείτε για παράδειγμα στο tech.in.gr πώς θα ελέγχετε τους λογαριασμούς σας online και άλλες χρήσιμες συμβουλές που θα σας προφυλάξουν από το σοκ του λογαριασμού.
Το 2012 αναμένεται να ασχολοθούμε πολύ και με τις οπτικές ίνες στο πεζοδρόμιο, αφού περιμένουμε το πιο γρήγορο ασύμμετρο DSL, το VDSL που θα μας μεταφέρει από την εποχή του ταραγμένου ADSL σε αυτή του δικτύου επόμενης γενιάς. Την 1η Δεκεμβρίου 2011 μαθαίναμε ότι με την έγκριση της αρμόδιας Αρχής για τις επικοινωνίες στη χώρα μας σε έξι μήνες είναι πιθανό να έχουμε προτάσεις VDSL από όλους τους παρόχους (η θυγατρική του κυπριακού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, Cyta Ελλάδας έφερε τα «έως 50Mbps» στην Αττική με 42 ευρώ το μήνα).
Πηγή: tech.in.gr
Tech Zeitgeist: Τι έγινε το 2011, τι φέρνει το 2012
- Λεπτομέρειες