Ένα νέο επαναστατικό είδος μνήμης για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές κατασκεύασε η IBM, η οποία συνδυάζει τη μεγάλη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων με την ταχύτητα της flash μνήμης που χρησιμοποιείται στις μνήμες RAM. Μπορεί να κατασκευαστεί από τα chip που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, ενώ ως επίτευγμα θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς το κόστος και η πολυπλοκότητα ανάπτυξης νέων κομματιών που απαρτίζουν τους Η/Υ, οδηγούν τις περισσότερες φορές σε αποκλίσεις από τον αρχικό στόχο.

Οι επιστήμονες της ΙΒΜ αναφέρθηκαν σε αυτό το νέο είδος μνήμης για πρώτη φορά το 2008, και σήμερα παρουσίασαν το πρωτότυπο της το οποίο συνδυάζει σχεδόν όλα τα είδη μνήμης που χρειάζεται ένας υπολογιστής μαζί με δυνατότητες ανάγνωσης, εγγραφής και αποθήκευσης δεδομένων. Η Racetrack μνήμη – όπως ονομάζεται – αποθηκεύει δεδομένα σε μεταλλικούς αγωγούς νανομετρικών διαστάσεων με τις ακολουθίες των 0 και 1bits να αναπαριστώνται με μαγνητικές “ρίγες” πάνω στους αγωγούς αυτούς, οι οποίες δημιουργούνται ύστερα από τον έλεγχο του μαγνητικού προσανατολισμού.

Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πρωτοτύπου της Racetrack μνήμης είναι το CMOS που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σήμερα στην κατασκευή επεξεργαστών και άλλων συσκευών με ημιαγωγούς. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη τεχνολογία εφικτή για εμπορική χρήση ακόμη και στο άμεσο μέλλον.


Πηγή: TechIT.gr
Pin It