Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιτρέψει στη αστυνομία να ερευνά τις κινήσεις χρηστών κινητών τηλεφώνων, χωρίς να χρειάζεται δικαστικό ένταλμα. Πόσο προστατευμένη είναι λοιπόν η ιδιωτική ζωή των πολιτών, σε μία εποχή κατά την οποία τα smartphone έχουν κυριαρχήσει;
Οι περισσότεροι από εμάς μοιραζόμαστε καθημερινά και οικειοθελώς μύχιες σκέψεις, αλλά και καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής μας, χάρη σε ιστοσελίδες δικτύωσης, όπως οι Facebook και Twitter. Ακόμη και όσοι αποφεύγουν την τεχνολογία, δεν διαθέτουν ανοσία στο φαινόμενο, καθώς ακόμη και τα πιο απλά κινητά τηλέφωνα βρίσκονται συνέχεια συνδεδεμένα με την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, εκπέμποντας πληροφορίες για την τοποθεσία του χρήστη στην εταιρία, που εφόσον το επιθυμεί ή κληθεί να το κάνει, μπορεί να τροφοδοτήσει τα στοιχεία αυτά στην αστυνομία.
Στο άλλο άκρο του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, στον κόσμο των smartphone, η έννοια του ιδιωτικού βίου καθίσταται ολοένα και πιο ανυπόστατη, καθώς αυτό που παλιότερα θα θεωρείτο «εισβολή» στην ιδιωτική μας ζωή, αντιμετωπίζεται σήμερα σαν κοινός τόπος. «Για το χρήστη smartphone, η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα σήμαινε συρρίκνωση των δυνατοτήτων της συσκευής. Η διαρκής παρακολούθηση του χρήστη αποτελεί μέρος των προσφερόμενων υπηρεσιών», λέει ο δημοσιογράφος Σαμ Μπιντλ.
Στην υπόθεση, που εξετάζει αυτό τον καιρό το Ανώτατο Δικαστήριο, η αστυνομία ζητά την άδεια να μελετά τις συσκευές εντοπισμού γεωγραφικής θέσης GPS σε αυτοκίνητα, χωρίς δικαστική έγκριση. Αν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα των αστυνομικών αρχών, τότε η απόφαση θα ανοίξει το δρόμο για μαζικές παρακολουθήσεις, μακριά από την εποπτεία της δικαστικής εξουσίας.
Οι αστυνομικές αρχές δεν χρειάζεται πια να ενσωματώσουν συσκευή παρακολούθησης στο όχημα ή τα ρούχα κάποιου υπόπτου για παρακολουθήσουν τις κινήσεις του, καθώς μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν λογισμικό παρακολούθησης στα κινητά τηλέφωνα.
«Οι αστυνομικοί μπορούν να κάθονται στο τμήμα και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για να παρακολουθήσουν κάθε κίνηση του υπόπτου. Η τεχνολογία αυτή, αν δεν διαθέτει δικαστική εποπτεία, επιτρέπει μεγάλες παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών. Σκεφτείτε ότι ένας αρρωστημένα περίεργος αστυνομικός μπορεί να παρακολουθεί τη σύζυγο ή την κόρη σας χάρη σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή», λέει η Κάθριν Κραμπ, δικηγόρος της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ (ACLU).
Πηγή: kathimerini.gr