Ο γαλλικός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στα ηλεκτρονικά μέσα, αποφάσισε να ερευνήσει τη δυνατότητα … του iPhone και του iPad να εντοπίζουν και να καταγράφουν την τοποθεσία όπου βρίσκονται και τις κινήσεις των χρηστών τους, όπως αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο από ερευνητές. Αυτό το σύστημα εντοπισμού έχει ήδη κοστίσει στον αμερικανικό όμιλο Apple μία συμβολική αποζημίωση που δόθηκε στη Νότια Κορέα ύψους 1.980 ευρώ.

Βρετανοί ερευνητές είχαν αποκαλύψει τον Απρίλιο ότι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone και του iPad διαθέτει μία υπηρεσία η οποία επιτρέπει να φυλάσσονται σε έναν φάκελο –που δεν είναι προστατευμένος– δεδομένα για τις μετακινήσεις των χρηστών του.

“Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μετά τις αποκαλύψεις των βρετανών ερευνητών. Στείλαμε δύο επιστολές στην Apple, η οποία μας απάντησε εν μέρει. Πήραμε διευκρινίσεις, όμως δεν είναι ολοκληρωμένες, η υπόθεση ακόμη ερευνάται”, δήλωσε ο Γιαν Παντοβά, γενικός γραμματέας του Cnil. Παρόλα αυτά ο Παντοβά διαβεβαίωσε ότι “φαίνεται πως τα δεδομένα που συλλέγονται αποθηκεύονται στη συσκευή και δεν δίνονται στην Apple ή τους εμπορικούς της εταίρους”.

Πάντως κάποια “τεχνικά ερωτήματα” του Cnil δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, όπως ο τρόπος με τον οποίο η Apple κρατάει ασφαλή τα δεδομένα ή το αν είναι ασφαλή όταν “συγχρονίζεται” το iPhone με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη. Αν ο Cnil καταλήξει μετά την έρευνά του ότι υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα ασφάλειας των iPhone και του iPad θα ζητήσει από την Apple να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σε περίπτωση που η εταιρεία αρνηθεί να συμμορφωθεί ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο.

Πηγή: techIT.gr
Pin It