Εγγραφή
Κάντε εγγραφή στο κανάλι του wlearn.gr στο Youtube και παρακολουθείστε τα video tutorials που ανεβαίνουν

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα στο WLearn.gr

wlearn Ακολουθήστε το WLearn στο Twitter
Αφιέρωμα να διαβάσετε το αφιέρωμα για το Affiliate marketing
Νέα στο Διαδίκτυο να διαβάσετε τα τελευταία Nέα στο Διαδίκτυο
Συνέντευξη να διαβάσετε την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Βήτα
Αφιέρωμα να βρείτε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που συναντάτε κατά την διαχείριση του email σας

Google earthΣχεδόν δύο χιλιάδες χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Σαουδική Αραβία ανακάλυψε καθηγητής από την Αυστραλία, χωρίς καν να χρειαστεί να σηκωθεί από την καρέκλα του γραφείου του, στο Περθ. Ο David Kennedy, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που δεν έχει πάει ποτέ στη Σαουδική Αραβία, το μόνο που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ήταν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και το Google Earth.

Συγκεκριμένα, ο Kennedy κάλυψε περίπου 1240 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της Google και με τη λειτουργία του birds-eye view εντόπισε 1977 πιθανούς αρχαιολογικούς χώρους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 1082 αρχαίοι πέτρινοι τάφοι.

Όπως εξηγεί, οι αεροφωτογραφίες της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι διαθέσιμες στους περισσότερους αρχαιολόγους και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πετάξει κανείς πάνω από τη χώρα. Για να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματά του αποτελούσαν απομεινάρια αρχαίας ζωής και όχι απλή βλάστηση ή σκιές, ζήτησε τη βοήθεια φίλου του που ζει στη Σαουδική Αραβία και – αν και δεν είναι αρχαιολόγος – ανέλαβε να φωτογραφήσει ενδεικτικά δύο περιοχές.

Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του φίλου του με αντίστοιχες εικόνες που είχε δει στην Ιορδανία, ο Kennedy θεωρεί πως τα ευρήματά του μπορεί να έχουν ηλικία έως και 9000 χρόνια. Παρόλα αυτά, η αυτοψία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εικασία του, καθώς μέσω του Google Earth δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η ηλικία ενός ευρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2008, επίσης Αυστραλοί ερευνητές, αυτή τη φορά από τη Μελβούρνη, είχαν εντοπίσει με τον ίδιο τρόπο 463 αντίστοιχους χώρους στο Αφγανιστάν.

Πηγή: insomnia.gr
Pin It