Εγγραφή
Κάντε εγγραφή στο κανάλι του wlearn.gr στο Youtube και παρακολουθείστε τα video tutorials που ανεβαίνουν

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα στο WLearn.gr

wlearn Ακολουθήστε το WLearn στο Twitter
Άρθρο να μάθετε τι είναι Dark Web
How-to να μάθετε πως να μεταφέρετε στο Google Photos τις φωτογραφίες ή video που έχετε δημοδιεύσει στο Facebook
Άρθρο να διαβάσετε το άρθρο μου για το ντοκιμαντέρ του Netflix "Το Κοινωνικό δίλημμα" (The social dilemma)
Συνέντευξη να διαβάσετε την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Σκιαδά

Ο ρόλος του Facebook και του Twitter στην ανατροπή στην ΤυνησίαΟι υποστηρικτές της εξέγερσης χαιρέτισαν τη φυγή του πρώην, πλέον, προέδρου Μπεν Αλί, αντικαθιστώντας τα avatars σε Facebook και Twitter με τη σημαία της Τυνησίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα social networks αναλαμβάνουν να σηκώσουν το βάρος της επικοινωνίας σε περίοδο ταραχών. Παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί πρόσφατα και στο Ιράν, όταν μεγάλη μερίδα του κόσμου κατέφυγε στο Twitter για να οργανώσει τη δράση της απέναντι στο καθεστώς Αχμαντινετζάντ.

Κάποιοι θεωρούν ότι τα social networks πρόκειται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και σε άλλες χώρες όπου η κεντρική εξουσία ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Ήδη ακούγεται ότι η επόμενη χώρα είναι η Αίγυπτος, καθώς οι πολιτικές συνθήκες μοιάζουν αρκετά με αυτές της Τυνησίας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή κι έχει μεσολαβήσει πυροσβεστικά ουκ ολίγες φορές στις διενέξεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους και άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Πολλές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο δε βλέπουν με καλό μάτι τα social networks και το ρόλο που παίζουν στην επικοινωνία των πολιτών. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι και τόσο εύκολο να τα ελέγξουν, καθώς δε μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υποδομές τους. Κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό στον ολικό αποκλεισμό αυτών των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κίνας, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε στο Facebook, ούτε στο Twitter, ούτε σε καμία άλλη υπηρεσία πέρα από αυτές που εγκρίνει το καθεστώς.

Πηγή: techIT.gr
Pin It