Έχουμε την δυνατότητα να αναζητήσουμε emails με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Για παράδειγμα μπορούμε να αναζητήσουμε όλα τα emails ενός συγκεκριμένου αποστολέα, ή όλα εκείνα τα emails των οποίων το θέμα περιέχει την λέξη ‘Ακης’, ή όλα τα emails που έχουν ετικέτα Σημαντικό κ.ο.κ.

Για να αναζητήσουμε emails επιλέγουμε από το αρχικό μενού του Thunderbird
Επεξεργασία > Εύρεση > Αναζήτηση μηνυμάτων

ή

πατάμε δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να γίνει η αναζήτηση και από το μενού που αναδύεται επιλέγουμε το Αναζήτηση μηνυμάτων

Στο παράθυρο που εμφανίζεται (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) ορίζουμε τα κριτήρια της αναζήτησης καθώς και τον φάκελο που θα εφαρμοστεί η αναζήτηση. Στην πρώτη λίστα ορίζουμε τον φάκελο στον οποίον θα αναζητήσουμε emails. Έπειτα ακολουθούν δύο checkboxes. Το πρώτο checkbox το τσεκάρουμε αν θέλουμε να αναζητήσουμε emails και στους υποφακέλους του φάκελου που ορίσαμε. Το δεύτερο checkbox το τσεκάρουμε στην περίπτωση που θέλουμε η αναζήτηση να εφαρμοστεί και στα emails που βρίσκονται στον server (σε περίπτωση IMAP email)


Ακολουθούν δύο επιλογές με bullet οι οποίες λειτουργούν σε περίπτωση που έχουμε δύο ή περισσότερα κριτήρια. Επιλέγοντας το Ταίριασμα όλων των παρακάτω, θα αναζητηθούν emails που ικανοποιούν όλα τα κριτήρια που έχουμε ορίσαμε. Ενώ η επιλογή Ταίριασμα οποιουδήποτε από τα παρακάτω, θα αναζητηθούν emails που καλύπτουν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια:


Στο άσπρο πλαίσιο ορίζουμε τα κριτήρια αναζήτησης. Η πρώτη λίστα περιέχει τα στοιχεία που μπορεί να έχει ένα email, όπως η ημερομηνία, το θέμα, ο αποστολέας, η κατάσταση, η ετικέτα κτλ. Η δεύτερη λίστα περιέχει τον λογικό τελεστή του κριτηρίου, ενώ στο πεδίο κειμένου που ακολουθεί πληκτρολογούμε την λέξη ή τις λέξεις που αναζητούμε. Πατώντας το κουμπί με το σύμβολο +, μπορούμε να προσθέσουμε όσα κριτήρια θέλουμε:


Αφού ορίσουμε τα κριτήρια πατάμε το κουμπί Αναζήτηση. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται στο κάτω πλαίσιο του ίδιου παραθύρου:


Τα κουμπιά κάτω από το πλαίσιο με τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι λειτουργίες που μπορούμε να κάνουμε με τα emails αυτά. Επιλέγοντας πρώτα ένα email μπορούμε να πατήσουμε ένα από τα κουμπιά ανάλογα με αυτό που θέλουμε να κάνουμε:

Περισσότερα παραδείγματα αναζήτησης

Παράδειγμα 1
Αναζήτηση emails που περιέχουν την λέξη 'ραντεβού' στο σώμα τουςΠαράδειγμα 2
Αναζήτηση emails απο τον αποστολέα Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.'Παράδειγμα 3
Αναζήτηση emails τα οποία ήρθαν απο τον αποστολέα Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.' και δεν τα έχουμε διαβάσει ακόμη. Στην περίπτωση θα αναζητηθούν emails που καλύπτουν και τα δύο κριτήριαΠαράδειγμα 4
Αναζήτηση emails τα οποία τα λάβαμε πριν την ημερομηνία '23/9/2010' ή έχουν την ετικέτα 'Εργασία'.Στην περίπτωση αυτή θα αναζητηθούν emails που είτε καλύπτουν το πρώτο κριτήριο, είτε το δεύτερο, είτε και τα δύο μαζίPin It