Υπάρχει τρόπος να εξάγουμε σε εξωτερικό αρχείο όλα τα email μας (εισερχόμενα, απεσταλμένα, προσχέδια κτλ.), τις ρυθμίσεις λογαριασμών, καθώς και τα στοιχεία των επαφών του Ευρετηρίου διευθύνσεων του Thunderbird. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα επαναφέρουμε από το εξωτερικό αρχείο στον Thunderbird μας αν και όταν χρειαστεί (μετά από format ή μετά από μια απρόσεχτη διαγραφή ενός ή περισσοτέρων email).

Η εφαρμογή με την οποία μπορούμε να πάρουμε backup τα διάφορα στοιχεία του Thunderbird μας (αλλά και του Firefox μας) λέγετε MozBackup και μπορούμε να την κατεβάσουμε από το link http://mozbackup.jasnapaka.com. Η εφαρμογή είναι freeware, δουλεύει σε Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003/Vista/7 και η εγκατάσταση της είναι πολύ απλή. Η ανάπτυξη της εφαρμογής αυτής δεν έγινε από την Mozilla, αλλά από τσέχους προγραμματιστές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφαρμογής.

Χρήση της εφαρμογής

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του MozBackup, δημιουργείται συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πριν ανοίξουμε την εφαρμογή βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κλειστό τον Thunderbird, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία του backup.

Όταν ανοίγει η εφαρμογή εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο, στο οποίο πατάμε Next για να προχωρήσουμε:


Βήμα 1
Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε την διαδικασία που θα γίνει. Αν θέλουμε να εξάγουμε τα στοιχεία του Thunderbird σε εξωτερικό αρχείο τότε επιλέγουμε το Backup a profile, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Αν πάλι θέλουμε να επαναφέρουμε στοιχεία από ένα εξωτερικό αρχείο (το οποίο δημιουργήσαμε στο παρελθόν με το MozBackup) στον Thunderbird επιλέγουμε Restore a profile. Στο λευκό πλαίσιο επιλέγουμε τον Thunderbird και πατάμε Next


Βήμα 2
Στην περίπτωση που στο προηγούμενο βήμα επιλέξαμε το Backup a profile, εμφανίζεται ένα πλαίσιο (δείτε την παρακάτω εικόνα) όπου υπάρχουν τα profiles του Thunderbird. Αν δεν δημιουργήσαμε κάποιο profile στον Thunderbird, τότε εμφανίζεται μόνο το default. Στο κάτω μέρος του παραθύρου εμφανίζεται το κουμπί Browse. Πατώντας το κουμπί αυτό επιλέγουμε τον φάκελο που θα αποθηκευτεί το αρχείο backup. Έπειτα πατάμε Next.


Πατώντας Next μας ρωτάει αν το αρχείο που θα δημιουργήσει θέλουμε να είναι προστατευμένο με έναν κωδικό. Σε περίπτωση που απαντήσουμε Ναι, πληκτρολογούμε τον επιθυμητό κωδικό. Όταν στο μέλλον θελήσουμε να επαναφέρουμε στοιχεία του αρχείου αυτού στον Thunderbird, θα πρέπει πρώτα να πληκτρολογήσουμε τον σωστό κωδικό για να συνεχίσει η διαδικασία.

Βήμα 3
Στο επόμενο βήμα (παρακάτω εικόνα) επιλέγουμε τα στοιχεία του Thunderbird που θέλουμε να γίνουν backup. Στο αρχείο backup θα μεταφερθούν ΜΟΝΟ τα στοιχεία που επιλέξαμε. Έπειτα πατάμε Next


Πατώντας το κουμπί Next, ξεκινάει η διαδικασία του backup:


Όταν αυτή ολοκληρωθεί, δημιουργείται ένα αρχείο με όνομα που μοιάζει κάπως έτσι: Thunderbird 3.0.4 (el) - 2010-10-06.pcv στον φάκελο που ορίσαμε βήμα 2. Το αρχείο που δημιουργείται σας συνιστώ να το αποθηκεύετε σε κάποιον εξωτερικό δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τα email, τις ρυθμίσεις των λογαριασμών και άλλα στοιχεία του Thunderbird μακριά από τον κύριο δίσκο του υπολογιστή σας, ο οποίος μπορεί κάποια στιγμή να κρασάρει και να χάσετε όλα τα αρχεία. Επίσης σας προτείνω να κάνετε την διαδικασία backup μια φορά την εβδομάδα.

Επαναφορά στοιχείων του Thunderbird
Για να επαναφέρουμε στοιχεία από το αρχείο backup στον Thunderbird, στο βήμα 1 επιλέγουμε το Restore a profile και έπειτα, πατώντας το κουμπί Browse, εντοπίζουμε το αρχείο backup στον υπολογιστή μας. Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε τα στοιχεία του αρχείου backup που θέλουμε να μεταφερθούν στον Thunderbird μας. Πατώντας Next ξεκινάει η διαδικασία επαναφοράς.
Pin It