Τα φίλτρα μηνυμάτων είναι χρήσιμα αν θέλουμε να εκτελούμε μια διαδικασία στα email που ταιριάζουν στα κριτήρια τα οποία θέτουμε. Για παράδειγμα μπορούμε να δημιουργήσουμε φίλτρο το οποίο θα μεταφέρει όλα τα εισερχόμενα emails από συγκεκριμένο αποστολέα σε έναν συγκεκριμένο φάκελο που έχουμε δημιουργήσει. Ή ένα φίλτρο που σβήνει από τον φάκελο εισερχόμενα τα emails που έχουν χαρακτηριστεί σαν spam.

Τα φίλτρα εφαρμόζονται αυτόματα στα emails που λαμβάνουμε κάθε φορά αλλά μπορούμε επίσης να τα εφαρμόσουμε χειροκίνητα όποτε εμείς το επιθυμούμε.

Δημιουργία φίλτρων

Παρακάτω θα περιγράψουμε την διαδικασία δημιουργίας ενός φίλτρου το οποίο θα μεταφέρει στον φάκελο Disabled Newsletter όλα τα emails που λαμβάνουμε από το newsletter του disabled.gr και έρχονται από την διεύθυνση email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε τον φάκελο όπου θα πηγαίνουν τα emails. Βεβαιωνόμαστε ότι βλέπουμε όλους τους φακέλους πατώντας το αριστερό ή το δεξί βελάκι στο αριστερό τμήμα του κεντρικού παραθύρου του Thunderbird, μέχρι να δούμε να γράφει Όλοι οι φάκελοι. Έπειτα πατάμε δεξί κλικ επάνω στον φάκελο Εισερχόμενα. Στο μενού που αναδύεται επιλέγουμε Νέος φάκελος και στο παραθυράκι που εμφανίζεται πληκτρολογούμε το όνομα Disabled.gr Newsletter. Στην ενότητα Διαχείριση φακέλων περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία δημιουργίας φακέλων στον Thunderbird

Ανοίγουμε το παράθυρο Φίλτρο μηνυμάτων από το αρχικό μενού του Thunderbird:
Εργαλεία > Φίλτρο μηνυμάτων

Στο παράθυρο που εμφανίζεται υπάρχει η λίστα των φίλτρων που τυχόν έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν. Στο παράθυρο αυτό πατάμε το κουμπί Νέο για να δημιουργήσουμε νέο φίλτρο:


Στην κορυφή του παραθύρου που εμφανίζεται (δείτε την εικόνα παρακάτω), πληκτρολογούμε ένα όνομα για το φίλτρο (πχ. Disabled.gr). Στην λίστα που υπάρχει παρακάτω επιλέγουμε πότε θα εφαρμόζεται το φίλτρο. Οι επιλογές της λίστας είναι οι εξής:

Έλεγχο αλληλογραφίας: το φίλτρο θα εφαρμόζεται κάθε φορά που λαμβάνουμε νέα emails

Χειροκίνητη εκτέλεση: το φίλτρο θα εφαρμόζεται μόνο όταν εμείς επιθυμούμε

Έλεγχο αλληλογραφίας ή χειροκίνητη εκτέλεση: το φίλτρο θα εφαρμόζεται και στις δύο περιπτώσεις

Εμείς επιλέγουμε το Έλεγχο αλληλογραφίας ή χειροκίνητη εκτέλεση ώστε και να εφαρμόζεται κάθε φορά που λαμβάνουμε νέα εισερχόμενα emails, αλλά και να μπορούμε να εφαρμόζουμε χειροκίνητα το φίλτρο στα emails του αποστολέα Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. που ήδη έχουμε λάβει στο παρελθόν και υπάρχουν στον φάκελο Εισερχόμενα.

Ακριβώς από κάτω εμφανίζονται 3 επιλογές:

Ταίριασμα όλων των παρακάτω: στην περίπτωση που έχουμε παραπάνω από ένα κριτήρια (τα κριτήρια τα εισάγουμε στο πλαίσιο που βρίσκεται κάτω απο αυτές τις 3 επιλογές), τότε το φίλτρο θα εφαρμοστεί σε emails που ταιριάζουν σε όλα τα κριτήρια. Αν κάποιο email δεν ικανοποιεί έστω και ένα κριτήριο τότε το φίλτρο δεν θα εφαρμοστεί στο email αυτό

Ταίριασμα οποιουδήποτε από τα παρακάτω: στην περίπτωση που έχουμε παραπάνω από ένα κριτήρια, τότε το φίλτρο θα εφαρμοστεί σε emails που ικανοποιούν το λιγότερο ένα από τα κριτήρια. Το φίλτρο θα εφαρμοστεί και σε emails που ικανοποιούν όλα τα κριτήρια.

Ταίριασμα όλων των μηνυμάτων: το φίλτρο θα εφαρμοστεί σε όλα τα emails. Στην περίπτωση αυτή δεν ορίζουμε κριτήρια.

Είτε επιλέξουμε την πρώτη είτε την δεύτερη απο τις 3 επιλογές, στην περίπτωση μας δεν θα είχε διαφορά καθώς έχουμε μόνο ένα κριτήριο

Έπειτα συμπληρώνουμε τα κριτήρια του φίλτρου. Η πρώτη λίστα περιέχει τα στοιχεία που μπορεί να έχει ένα email, όπως η ημερομηνία, το θέμα, ο αποστολέας κτλ. Στην περίπτωση μας επιλέγουμε το Από, αφού θέλουμε να ελέγχουμε το email του αποστολέα. Η δεύτερη λίστα περιέχει τον τελεστή του κριτηρίου, όπου επιλέγουμε το είναι, αφού η διεύθυνση του αποστολέα των emails θέλουμε να ταιριάζει ακριβώς με την email διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Tο πεδίο κειμένου θα περιέχει το κείμενο (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) που θέλουμε να ταιριάζει απόλυτα με την διεύθυνση του αποστολέα. Σε περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε και άλλα κριτήρια, πατάμε το κουμπί με το σύμβολο + που βρίσκεται δεξιά του πεδίου κειμένου.

Στο δεύτερο πλαίσιο ορίζουμε την ενέργεια που θα γίνεται για τα emails που ταιριάζουν στα κριτήρια που ορίσαμε στο πάνω πλαίσιο. Έτσι από την πρώτη λίστα επιλέγουμε το Μετακίνηση μηνύματος σε και στην δεύτερη λίστα επιλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε να μετακινούνται, δηλαδή τον Disabled Newsletter. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και άλλες ενέργειες πατάμε το κουμπί + που βρίσκεται δεξιά. Τέλος πατάμε ΟΚ.



Τώρα στην λίστα με τα υπάρχοντα φίλτρα προστέθηκε και αυτό που μόλις δημιουργήσαμε με όνομα Disabled.gr. Το φίλτρο αυτό θα εφαρμόζεται κάθε φορά που ο Thunderbird λαμβάνει emails. Μπορούμε επίσης, όπως αναφέραμε, να το εφαρμόσουμε σε συγκεκριμένο φάκελο όποτε επιθυμούμε. Για να το κάνουμε αυτό, επιλέγουμε πρώτα το φίλτρο που θέλουμε να εφαρμόσουμε (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα), έπειτα επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θα εφαρμόσουμε το φίλτρο (για να το εφαρμόσουμε στα Εισερχόμενα, επιλέγουμε από την λίστα το Εισερχόμενα χωρίς να επιλέξουμε κάποιο υποφάκελο) και έπειτα πατάμε το κουμπί Εκτέλεση τώρα.


Μετά την χειροκίνητη εκτέλεση του φίλτρου, αν είχαμε στον φάκελο Εισερχόμενα emails από τον αποστολέα Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., θα μετακινηθούν στον φάκελο Disabled Newsletter. Όλα τα επόμενα emails του αποστολέα αυτού που θα λαμβάνουμε, ο Thunderbird θα τα μετακινεί αυτόματα στον φάκελο Disabled Newsletter.

Αν θέλουμε να σταματήσουμε την αυτόματη εφαρμογή του φίλτρου, απο-τσεκάρουμε το checkboox του φίλτρου στην λίστα των φίλτρων που έχουμε ορίσει:

Περισσότερα παραδείγματα φίλτρων

Παράδειγμα 1:
Δημιουργία φίλτρου το οποίο θα μετακινεί σε έναν φάκελο όλα τα εισερχόμενα emails που λαμβάνουμε απο συναδέλφους. Όλοι οι υπάλληλοι μιας εταιρίας όπως είναι γνωστό, έχουν email στο ίδιο domain, πράγμα που σημαίνει ότι η διεύθυνση τους μετά το σύμβολο @ είναι ίδια (πχ. director@companyname.gr, n.alafouzos@companyname.gr, e.mendrinou@companyname.gr, g.theoharis@companyname.gr, logistirio@companyname.gr κτλ.). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ορίσουμε ένα κριτήριο το οποίο θα ελέγχει τις διευθύνσεις των αποστολέων να περιέχουν μέσα το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.'. Το φίλτρο θα πρέπει να είναι ετσι:


Παράδειγμα 2:
Δημιουργία φίλτρου το οποίο θα διαγράφει όλα τα emails που λάβαμε πριν την ημερομηνία 31/12/2009. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει νόημα να εφαρμόζουμε το φίλτρο κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας. Έτσι επιλέγουμε το χειροκίνητη εκτέλεση. Το φίλτρο θα πρέπει να είναι ετσι:


Παράδειγμα 3:
Δημιουργία φίλτρου το οποίο θα τοποθετεί την ετικέτα Σημαντικό σε όλα τα εισερχόμενα emails από τον Διευθυντή μας (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) καθώς επίσης θα ορίζει σε αυτά προτεραιότητα Πολύ υψηλή. Στην περίπτωση αυτή ορίζουμε δύο ενέργειες. Tο φίλτρο θα πρέπει να είναι ετσι:


Παράδειγμα 4:
Δημιουργία φίλτρου το οποίο, όποτε το εφαρμόζουμε θα μετακινεί απο τον φάκελο Εισερχόμενα στον φάκελο Completed requests όλα τα emails απο τον Διευθυντή μας στα οποία έχουμε απαντήσει. Στην περίπτωση αυτή ορίζουμε δύο κριτήρια που πρέπει να ισχύουν και τα δύο. Tο φίλτρο θα πρέπει να είναι ετσι:
Pin It