Η αποστολή εικόνων (φωτογραφίες και οποιουδήποτε άλλου τύπου εικόνας) είναι πολύ εύκολη διαδικασία, αρκεί να προσέξουμε τις διαστάσεις των εικόνων που στέλνουμε καθώς και το μέγεθος τους (σε kilobytes).

Μια τυπική ψηφιακή μηχανή σήμερα βγάζει φωτογραφίες σε ανάλυση 3648 x 2736 pixels, μέγεθος που είναι τεράστιο για μια οθόνη υπολογιστή. Μια τυπική οθόνη δεν έχει ανάλυση περισσότερη από 1920 x 1200 και αν λάβουμε υπόψη ότι το μέγεθος ενός παραθύρου μέσα στην οθόνη μας είναι περίπου 600 x 500, τότε οι διαστάσεις των εικόνων που στέλνουμε δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερες από 600 x 500.

Όσο αφορά το μέγεθος μιας εικόνας που καταλαμβάνει στον σκληρό δίσκο είναι καλό να μην ξεπερνάει το 1 Mb, μέγεθος που αν μετατρέψετε την εικόνα σε μορφή .JPG και έχει διαστάσεις μικρότερες από αυτές που αναφέραμε παραπάνω, τότε είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Η μορφή των φωτογραφιών που βγάζει μια ψηφιακή μηχανή είναι συνήθως .JPG ή . RAW και έχουν διαστάσεις 3648 x 2736 ή και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει την χωρητικότητα της φωτογραφίας σε περισσότερα από 3 Mb. Για να στείλουμε μια φωτογραφία από μία ψηφιακή μηχανή, θα πρέπει, με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων (όπως photoshop), να την μετατρέψουμε σε μορφή .JPG (αν δεν είναι) και να αλλάξουμε τις διαστάσεις της σε 600 x 500 pixels ή τουλάχιστον κοντά σε αυτές τις διαστάσεις. Έτσι πετυχαίνουμε σημαντική μείωση του μεγέθους σε kilobytes της φωτογραφίας μέχρι και λιγότερο από 500 kb, με μια πολύ μικρή απώλεια ποιότητας συγκριτικά με την αρχική εικόνα, διαφορά όμως που δεν φαίνεται με το μάτι οπότε δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί.

Αν τώρα κάποιος στείλει μια φωτογραφία με τις πραγματικές της διαστάσεις, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Απλά πρέπει να έχει υπ’ όψη του τον λίγο περισσότερο χρόνο που θα χρειαστεί για να παραλάβει ο παραλήπτης την φωτογραφία αυτή. Επίσης δεν μπορούμε να στείλουμε παραπάνω από 3 ή 4 τέτοιες φωτογραφίες στο ίδιο email καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες παροχής mail έχουν όριο 10 Mb στο συνολικό μέγεθος αρχείων ανά email.

Αφού είπαμε το μέγεθος και τις διαστάσεις που πρέπει να έχει μια εικόνα, πάμε να δούμε πως μπορούμε να στείλουμε εικόνες με email. Υπάρχουν δύο τρόποι να στείλουμε εικόνες:
1. σαν συνημμένο αρχείο
2. σαν ενσωματωμένο μέρος του περιεχομενου ενός email

Αποστολή εικόνας ως συνημμένου αρχείου


Στο παράθυρο Σύνταξης email (υπενθυμίζω ότι για να ανοίξουμε το παράθυρο Σύνταξης email, πατάμε το κουμπί Σύνταξη από το κεντρικό παράθυρο του Thunderbird), πατώντας το κουμπί Επισύναψη (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα) μας εμφανίζει το κλασικό μικρό παράθυρο των windows με τα αρχεία του υπολογιστή μας. Εντοπίζουμε την φωτογραφία και έπειτα πατάμε το κουμπί Ανοιγμα. Ύστερα απο αυτήν την ενέργεια θα διαπιστώσουμε ότι δημιουργήθηκε ένα μικρό πλαίσιο όπου βρίσκεται το αρχείο της φωτογραφίας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

Αν θέλουμε μπορούμε να γράψουμε κείμενο στο email και τέλος όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε το κουμπί Αποστολή. Όπως διαπιστώνετε και εσείς είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία.

Αποστολή εικόνας σαν μέρος του περιεχομένου ενός email

Στην περίπτωση αυτή, η εικόνα θα φαίνεται σαν μέρος του κειμένου του email.

Στο παράθυρο Σύνταξης email, πατώντας το κουμπί Εισαγωγής ενός στοιχείου (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) εμφανίζεται μια λίστα από την οποία επιλέγουμε την επιλογή Εικόνα.


Στο παράθυρο που εμφανίζεται (παρακάτω εικόνα), μπορούμε να ορίσουμε μια σειρά από ιδιότητες της εικόνας που θέλουμε να στείλουμε οι οποίες είναι οργανωμένες σε tabs.


Στο πρώτο tab Τοποθεσία πατώντας το κουμπί Επιλογή αρχείου, εμφανίζεται το μικρό παράθυρο των windows με τα αρχεία του υπολογιστή μας όπου αφού εντοπίσουμε την εικόνα πατάμε Ανοιγμα. Στο πεδίο Εναλλακτικό κείμενο πληκτρολογούμε μια σύντομη περιγραφή της εικόνας. Το εναλλακτικό κείμενο θα εμφανιστεί στον παραλήπτη σε περίπτωση που χρησιμοποιεί κάποιον email client ο οποίος δεν υποστηρίζει την εμφάνιση εικόνων (συμβαίνει συνήθως σε παλιές εκδόσεις λειτουργικών όπως Linux) ή σε περίπτωση που αποτύχει η αποστολή της εικόνας.

Σε περίπτωση που θέλουμε να εμφανίσουμε την εικόνα μεγαλύτερη ή μικρότερη από τις κανονικές του διαστάσεις, μπορούμε να το ορίσουμε στο tab Διαστάσεις. Επιλέγοντας το Προσαρμοσμένο μέγεθος ορίζουμε τις επιθυμητές διαστάσεις στα αντίστοιχα πεδία κειμένου (πλάτος και ύψος). Προσοχή να μην αποκλίνουν πολύ οι επιθυμητές διαστάσεις από τις κανονικές γιατί έτσι θα αλλοιωθεί η εικόνα.


Στο tab Εμφάνιση μπορούμε να ορίσουμε τον κενό χώρο πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά μεταξύ της εικόνας και του γειτονικού κειμένου. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε την στοίχιση του γειτονικού κειμένου σε σχέση με την εικόνα.


Επίσης έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε μια διεύθυνση internet (url) στην εικόνα. Στο tab Δεσμός προσθέτουμε την διεύθυνση url που θέλουμε να ανοίγει στον browser του παραλήπτη όποτε αυτός πατάει επάνω στην εικόνα


Αφού συμπληρώσουμε όλες τις επιθυμητές ιδιότητες για την εικόνα πατάμε το κουμπί ΟΚ. Η εικόνα θα εμφανιστεί στο σώμα του email:
Pin It