Ένα email που λαμβάνουμε, εκτός από την ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα, το θέμα, το κυρίως κείμενο και τα συνημμένα αρχεία, περιέχει και πολλές ακόμη πληροφορίες που σχετίζονται με τον email client από τον οποίον στάλθηκε το email, με το αν ελέγχθηκε από κάποιο antivirus, την διαδρομή που ακολούθησε στο Internet μέχρι να φτάσει σε εμάς και άλλα πολλά. Όλες αυτές οι πληροφορίες εμπεριέχονται στην λεγόμενη Επικεφαλίδα (email header) κάθε email.

Πως μπορούμε να διαβάσουμε την Επικεφαλίδα ενός email

Η επικεφαλίδα κάθε email είναι μέρος του ίδιου του email και μπορούμε να την δούμε πατώντας την λίστα Άλλες ενέργειες και επιλέγοντας Προβολή Κώδικα.


Εμφανίζεται ένα παράθυρο (δείτε την παρακάτω εκόνα) που στην αρχή περιγράφει διάφορες τεχνικές πληροφορίες, τις οποίες το πιο πιθανόν είναι να τις βρείτε δυσνόητες, και ακολουθεί το κείμενο του email (το οποίο, αν περιέχει ελληνικούς χαρακτήρες, τις περισσότερες φορές δεν είναι αναγνώσιμο λόγο της κωδικοποίησης που χρησιμοποιεί το παράθυρο).

Τι μπορούμε να κάνουμε με την Επικεφαλίδα ενός email

Όπως είναι ήδη γνωστό, είναι αρκετοί εκείνοι (hackers, spammers και άλλα καλά παιδιά) που χρησιμοποιούν το email για να μεταδώσουν κομμάτια κώδικα (οι λεγόμενοι ιοί ή spyware) τα οποία αποτελούν απειλή, τόσο για την αποδοτικότητα του υπολογιστή μας, όσο για την υποκλοπή προσωπικών μας δεδομένων.

Η Επικεφαλίδα περιέχει πληροφορίες με την βοήθεια των οποίων μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας αποστολέας έχει κακές προθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, στην επικεφαλίδα ενός email βρίσκουμε, τις διευθύνσεις των διακομιστών από τους οποίους προωθήθηκε το email μέχρι να φτάσει σε εμάς, τα στοιχεία της πραγματικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του αποστολέα, τα στοιχεία του mail client από το οποίο στάλθηκε το email, το όνομα και την έκδοση του antivirus που τυχόν έλεγξε το email, καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία αρκετά πιο προχωρημένα για τον μέσο χρήστη.

Είναι πολύ εκείνοι οι spammers που στέλνουν emails όπου στην ταυτότητα του αποστολέα χρησιμοποιούν διευθύνσεις email ή ονοματεπώνυμα που περιέχονται στο Ευρετήριο διευθύνσεων του mail client, έχοντας σκοπό να μας εξαπατήσουν και να ανοίξουμε το email αυτό. Για να βρούμε την αληθινή ταυτότητα του αποστολέα ενός email που θεωρούμε ύποπτο, ψάχνουμε στο περιεχόμενο της επικεφαλίδας την γραμμή που περιλαμβάνει το Return-path, για παράδειγμα:
Return-path: <Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>

Αν η διεύθυνση email που υπάρχει μέσα στις αγκύλες είναι διαφορετική από την ταυτότητα του αποστολέα του email τότε το email είναι spam και θα πρέπει αμέσως να το χαρακτηρίσουμε σαν spam (η διαδικασία αυτή περιγράφεται στην ενότητα Ανεπιθύμητα emails). Επίσης στην γραμμή που περιλαμβάνει το Received, υπάρχει το ip του αποστολέα.
Pin It