Για να ρυθμίσουμε ένα POP3 ή ένα IMAP mail, πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:
- την διεύθυνση email
- το όνομα χρήστη
- τον κωδικό
- την διεύθυνση εισερχόμενης αλληλογραφίας (incoming mails)
- την διεύθυνση εξερχόμενης αλληλογραφίας (outgoing mails)

Τα στοιχεία αυτά μας τα γνωστοποιεί η εταιρία κατά την δημιουργία νέου λογαριασμού mail. Αν για κάποιο λόγο χάσατε ή δεν θυμάστε τα στοιχεία αυτά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία και να σας τα κοινοποιήσει ξανά.

Προσθήκη ενός λογαριασμού mail

Για το παρακάτω παράδειγμα προσθήκης ενός λογαριασμού mail στον Thunderbird, δημιούργησα μέσω του cPanel του server, ο οποίος φιλοξενεί το wlearn.gr, το mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τα στοιχεία του οποίου είναι τα παρακάτω:
τύπος mail: IMAP
όνομα χρήστη: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
κωδικός: ...
διεύθυνση διακομιστή εισερχομένων: mail.wlearn.gr
διεύθυνση διακομιστή εξερχομένων: mail.wlearn.gr

Αντίστοιχα πρέπει να έχετε μπροστά σας τα στοιχεία του δικού σας email λογαριασμού για να το προσθέσετε στον Thunderbird σας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Στην ενότητα Δημιουργία email με χρήση του cPanel θα μάθουμε τι είναι το cPanel και πως δημιουργούμε νέα email accounts με την χρήση του.

Από το μενού Εργαλεία > Ρυθμίσεις λογαριασμού


...εμφανίζεται το παράθυρο 'Ρυθμίσεις λογαριασμού αλληλογραφίας'


Πατώντας το κουμπί Ενέργειες λογαριασμού, αναδύεται μενού από το οποίο επιλέγουμε 'Προσθήκη λογαριασμού αλληλογραφίας'. Εμφανίζεται το παράθυρο όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα


Στο παράθυρο αυτό πληκτρολογούμε το ονοματεπώνυμο, την διεύθυνση mail, δηλαδή Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και τον κωδικό. Πατώντας το κουμπί Συνέχεια, ο Thunderbird προσπαθεί να εντοπίσει τις ρυθμίσεις αυτόματα (δηλαδή το όνομα χρήστη του mail και τους διακομιστες εισερχομένων και εξερχομένων). Αν το πετύχει, τότε πατώντας το κουμπί Δημιουργία λογαριασμού, ο λογαριασμός mail είναι έτοιμος προς χρήση.

Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα (προσέξτε τον πράσινο κύκλο αριστερά απο την λέξη 'Εισερχομένων' που σημαίνει επιτυχία) ο Thunderbird κατάφερε να εντοπίσει επιτυχώς τον διακομιστή εισερχομένων, του οποίου η διεύθυνση είναι mail.wlearn.gr και ανήκει σε ένα IMAP mail, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τον διακομιστή εξερχομένων (προσέξτε τον πορτοκαλί κύκλο αριστερά απο την λέξη 'Εξερχομένων' που σημαίνει αποτυχία) και αυτό γιατί ενώ εντόπισε σωστά την διεύθυνση του εξερχόμενου διακομιστή, η οποία είναι mail.wlearn.gr, δεν έχει ρυθμίσει σωστά το όνομα χρήστη, το οποίο πρέπει να είναι Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αντί για akis.


Συχνά ο Thunderbird αποτυγχάνει να ρυθμίσει αυτόματα έναν λογαριασμό mail και αυτό γιατί χρησιμοποιεί εξορισμού ρυθμίσεις που ισχύουν στα περισσότερα mails, αλλά όχι σε όλα, όπως συνέβη και με το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Έτσι αν ένα απο τους δύο χρωματιστούς κύκλους είναι πορτοκαλί τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε την προσθήκη του λογαριασμού mail χειροκίνητα πατώντας το κουμπί Χειροκίνητη ρύθμιση. Αφού πατήσουμε το κουμπί εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα:


Ρύθμιση Διακομιστή Εισερχομένων
Στο αριστερό τμήμα του παραθύρου επιλέγουμε Ρυθμίσεις διακομιστή και στο δεξιό τμήμα πληκτρολογούμε το όνομα διακομιστή (mail.wlearn.gr) και το όνομα χρήστη (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ρύθμιση Διακομιστή Εξερχομένων
Έπειτα (απο το αριστερό τμήμα του παραθύρου) επιλέγουμε Διακομιστή εξερχομένων (SMTP)


Αφού επιλέξουμε το akis - mail.wlearn.gr πατάμε το κουμπί Επεξεργασία όπου και εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο στο οποίο αφού πληκτρολογήσουμε το όνομα διακομιστή εξερχομένων (mail.wlearn.gr) και το όνομα χρήστη (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), πατάμε το κουμπί OK:


Στο παράθυρο Ρυθμίσεις λογαριασμών αλληλογραφίας πατάμε άλλη μια φορά OK και το mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έχει προστεθεί στον Thunderbird.

Δοκιμή του λογαριασμού mail

Αφού εγκαταστήσαμε τον λογαριασμό mail πρέπει να δοκιμάσουμε αν ο Thunderbird στέλνει και δέχεται email. Έτσι απο το κεντρικό παράθυρο του Thunderbird πατάμε το κουμπί Λήψη όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:Αν όλα πήγαν καλά στην εγκατάσταση θα πρέπει να εμφανίσει το παράθυρο που ζητάει τον κωδικό mail:


Εδώ πληκτρολογούμε τον κωδικό και πατάμε OK. Αν ΔΕΝ τσεκάρουμε το Χρήση της Διαχείρισης Κωδικών για την απομνημόνευση αυτού του κωδικού, τότε κάθε φορά που θα ανοίγουμε τον Thunderbird θα μας ζητάει να πληκτρολογούμε τον κωδικό, πραγμα καλό όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα εκτός απο τον κάτοχο του mail. Αν μετά το πάτημα του ΟΚ δεν εμφανίσει κάποιο μήνυμα λάθους, τότε σημαίνει ότι ο διακομιστής Εισερχομένων έχει ρυθμιστεί σωστά.

Επόμενη δοκιμή είναι να ελέγξουμε αν και ο Διακομιστής Εξερχομένων έχει ρυθμιστεί σωστά με την αποστολή ενός email στον εαυτό μας. Έτσι απο το κεντρικό παράθυρο του Thunderbird πατάμε το κουμπί Σύνταξη, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:


Εμφανίζεται το παράθυρο σύνταξης email στο οποίο γράφουμε το email μας σαν email του παραλήπτη, σαν θέμα γράφουμε test ή ότι άλλο θέλουμε και σαν περιεχόμενο του email γράφουμε πάλι test ή ότι άλλο θέλουμε και πατάμε το κουμπί Αποστολή:


Αν δεν γνωρίζεται την διαδικασία αποστολής ενός email δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αφού σε επόμενη ενότητα περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία αυτή. Αν μετά το πάτημα στο κουμπί Αποστολή δεν εμφανίσει κάποιο μήνυμα λάθους, τότε σημαίνει ότι και ο Διακομιστής Εξερχομένων έχει ρυθμιστεί σώστα, άρα το mail μας λειτουργεί κανονικά και μπορούμε να στέλνουμε και να δεχόμαστε email.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Αφού ολοκληρώσουμε την ρύθμιση του mail και δοκιμάσουμε αν λειτουργεί σωστά, μπορεί να παρουσιαστούν μηνύματα λάθους που σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος στην ρύθμιση. Ας δούμε τα ποιο συνηθισμένα μηνύματα λάθους.

Πρόβλημα στην λήψη μηνυμάτων
Όταν πατάμε το κουμπί Λήψη ο Thunderbird συνδέεται στον server και εκλέγχει αν υπάρχουν νέα εισερχόμενα emails. Για να συνδεθεί στον server πρέπει να έχουμε συμπληρώσει σωστά την διεύθυνση του διακομιστή εισερχομένων, το όνομα χρήστη αλλά και τον κωδικό. Συχνά, μετά την προσθήκη ενός email λογαριασμού στον Thunderbird και αφού πατήσουμε το κουμπί Λήψη, συναντούμε το παρακάτω μήνυμα:


Το μήνυμα αυτό το εμφανίζετε και στην περίπτωση που πληκτρολογήσαμε λάθος κωδικό. Έτσι το πρώτο που δοκιμάζουμε είναι να ξανα-πληκτρολογήσουμε τον κωδικό πατώντας το κουμπί Εισάγετε νέο κωδικό. Αν, μετά την πληκτρολόγηση του κωδικού για δεύτερη φορά, εμφανιστεί το ίδιο μήνυμα τότε συνήθως έχουμε πληκτρολογήσει λάθος είτε την διεύθυνση του διακομιστή εισερχομένων, είτε το όνομα χρήστη. Έτσι ανοίγουμε το παράθυρο Ρυθμίσεις λογαριασμών και ελέγχουμε την ορθότητα τους στις Ρυθμίσεις διακομιστή.

Ένα άλλο μήνυμα λάθους που μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια ελέγχου για νέα emails είναι το παρακάτω:


Στην περίπτωση αυτή είτε έχουμε ορίσει λάθος ασφάλεια είτε έχουμε ορίσει ασφάλεια ενώ δεν θα έπρεπε. Στην παρακάτω εικόνα - μέσα στο κόκκινο πλαίσιο - φαίνεται το σημείο των ρυθμίσεων που πρέπει να δώσουμε προσοχή όταν συναντάμε αυτό το μήνυμα λάθους:


Πρώτα δοκιμάζουμε κάθε μια από τις επιλογές της λίστας, πατώντας το κουμπί OK για να προσαρμοστεί η ρύθμιση και έπειτα πατάμε το κουμπί Λήψη. Αν εμφανίζετε το ίδιο μήνυμα σε όλες τις επιλογές της λίστας, τότε δοκιμαζουμε να απο-τσεκάρουμε το checkbox Χρήση ασφαλούς διαπίστευσης. Αυτό συμβαίνει γιατί μερικοί λογαριασμοί email απαιτούν, είτε συγκεκριμένου τύπου ασφάλειας σύνδεσης κάθε φορά που ο Thunderbird επιχειρή να συνδεθεί με τον server, είτε δεν απαιτούν καμία ασφάλεια σύνδεσης.

Πρόβλημα στην αποστολή μηνυμάτων
Όταν επιχειρούμε να στείλουμε ένα email, ίσως να συναντήσουμε το παρακάτω μήνυμα:


Κάθε φορά που επιχειρούμε να στείλουμε ένα email, ο Thunderbird προσπαθεί να συνδεθεί στον διακομιστή εξερχομένων. Έτσι θα πρέπει να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις του διακομιστή εξερχομένων. Θυμίζω ότι για να δούμε τις ρυθμίσεις του διακομιστή εξερχομένων, από το αριστερό τμήμα του παραθύρου Ρυθμίσεις λογαριασμών επιλέγουμε το Διακομιστής εξερχομένων (SMTP) και από το δεξί τμήμα πατάμε το κουμπί Επεξεργασία:


Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ελέγχουμε πρώτα την ορθότητα της διεύθυνσης του διακομιστή εξερχομένων που βρίσκεται στο Όνομα διακομιστή. Αν έχουμε ορίσει σωστά την διεύθυνση, τότε δοκιμάζουμε να ορίσουμε όνομα χρήστη τσεκάροντας πρώτα το checkbox Πάντοτε με χρήση ονόματος και κωδικού πρόσβασης ορίζοντας τον ίδιο χρήστη με τον χρήστη που ορίσαμε και για τον διακομιστή εισερχομένων. Αφού πατήσουμε OK για να εφαρμοστεί η ρύθμιση, δοκιμάζουμε να στείλουμε ένα email. Αν και πάλι εμφανιστεί το ίδιο μήνυμα, τότε στις ρυθμίσεις του διακομιστή εξερχομένων δοκιμάζουμε να ορίσουμε χρήση ασφάλειας σύνδεσης τσεκάροντας το αντίστοιχο checkbox και επιλέγοντας απο την λίστα εναν τύπο ασφάλειας σύνδεσης.

Η διαδικασία ρύθμισης ενός λογαριασμού mail είναι περιπλοκή, ειδικά για τους νέους χρήστες. Αν συναντήσετε προβλήματα που δεν μπορείτε να επιλύσετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία κι’ αν έχετε
Pin It