Με αφορμή το παράδειγμα του Π.Οικονομίδη γνωστού για την πρότασή του να αλλάξουμε την ομολογουμένως αρνητική εικόνα της Ελλάδας, αναζητάμε τρόπους για να διαχειριστούμε τον... εαυτό μας on line. Κυρίως, ψάχνουμε τρόπους να αναδείξουμε στα αποτελέσματα του Google θετικές αναφορές στο όνομά μας. Έτσι ώστε, όταν ο υποψήφιος εργοδότης μας επιχειρήσει να αλιεύσει πληροφόρηση για μας στο Google να τον περιμένουμε...
Οι βασικές αρχές είναι:
1. Εγώ, είμαι λέξη-κλειδί (αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ονοματεπώνυμό μου γραμμένο έτσι, αλλιώς κι αλλιώτικα, μπορεί να αποτελέσει φράση κλειδί στις μηχανές αναζήτησης).
2. «Είμαι» ό,τι αποκαλύπτουν και δεν αποκαλύπτουν οι διαδικτυακές αναφορές στο πρόσωπό μου
3. Μπορώ να μάθω ποιοι παραπέμπουν σε μένα, εάν διατηρώ κάποιας μορφής σάιτ (back-track, back links, links to), δεν γνωρίζω όμως όλες τις αναφορές στο πρόσωπό μου (π.χ. στα σχόλια ενός μπλογκ).
4. Μπορώ να συμβάλλω στην διαμόρφωση της διαδικτυακής μου εικόνας και να προτάξω τα θετικά από τα αρνητικά (το θέμα είναι η αρνητική δημοσιότητα να βρίσκεται αρκετά χαμηλά για να την δει κανείς και να μην ταξινομούνται τα αποτελέσματα από κάτω προς τα πάνω :-)
Οι βασικές ενέργειες είναι:
1. Αφού το Google παραμένει η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης και έχω Λογαριασμό Google, θα εμπλουτίσω το Προφίλ μου (Google+). Όταν κάποιος επιλέξει να περιορίσει την αναζήτηση σε ανθρώπους και με αναζητήσει στο Google+, θα δει τουλάχιστον τι λέω εγώ ότι είμαι, ποιοι είναι στους κύκλους των φίλων μου, ποιοι είναι οι δικτυακοί τόποι με τους οποίους συνδέομαι και ό,τι άλλο εγώ δημοσιοποιήσω. Αυτό σημαίνει ότι επιθεωρώ ότι επιτρέπω να εμφανίζεται δημόσια.
2. Εάν δεν έχω πολλούς λογαριασμούς με το Ίντερνετ, το Google θα εμφανίσει ότι γράφουν αυτοί που έχουν. Γι'αυτό θα ανοίξω παρτίδες μαζί του, για να το ελέγχω.
3. To πρώτο που θα κάνω είναι να μαθαίνω τι μπαίνει στο ευρετήριο του Google για μένα. Θα χρησιμοποιήσω το Google Alerts (http://www.google.com/alerts?hl=en) και θα λαμβάνω ειδοποιήσεις (ή ακόμα και ενημέρωση μέσω ροής RSS) κάθε φορά που κάτι αναφέρεται στο ονοματεπώνυμό μου (ίσως μάλιστα ζητήσω να χτυπάει συναγερμός ορίζοντας πολλά Google Alerts για κάθε λέξη-κλειδί με την οποία συνδέομαι).
4. Εάν θέλω να μάθω τι ενδεχομένως έχει γραφτεί για μένα στα σχόλια ενός δικτυακού τόπου τότε κάνω αναζήτηση μόνο στο σάιτ αυτό: "Ανθή Παναγιωτάκη" site:tech.in.gr Έτσι, μπορώ να μάθω ποιος και πότε αναφέρθηκε στο όνομά μου και μάλιστα μπορώ να περιορίσω την αναζήτηση σε μπλογκ π.χ. στο blogspot.com ή σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης όπως στο facebook.com
5. Μπορώ να παρακολουθώ πότε αναφέρεται το όνομά μου σε tweet από το topsy.com, τη μηχανή αναζήτησης για το Twitter. Μάλιστα, μπορώ να ζητήσω e-mail alerts κάθε φορά που γίνεται αναφορά στο όνομά μου (sign in με twitter account ή facebook account).
6. Αφού βεβαιωθώ ότι μαθαίνω πρώτη τι γράφεται για μένα στο Δίκτυο, αρχίζω να «υπάρχω» και δημιουργώ λογαριασμούς στο Flickr, στο YouTube, στο Wordpress, στο Tumblr, στο posterous και αλλού και γράφω για μένα. Οι δικές μου αναφορές θα εμφανίζονται πρώτες εάν το σχεδιάσω με βάση τις αρχές της βελτιστοποίησης των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης. Δηλαδή, τουλάχιστον, υπογράφω.
Αν δεν θέλετε να τα κάνετε όλα αυτά, κλείστε τον υπολογιστή σας και ζήστε στον... αναλογικό κόσμο. Εκτός εάν, δεν μπορείτε να το κάνετε.
Πηγή: tech.in.gr
Πως να προβάλλετε τον καλύτερό σας εαυτό online
- Λεπτομέρειες