Η σχέση χαρακτηρίζεται ως "περίπλοκη" από ορισμένους παρατηρητές και αμφίβολο για το πώς θα εξελιχτεί σε βάθος χρόνου, επηρέαζοντας την πορεία και των δύο εταιριών.

Παρότι τα πράγματα μπορεί να φαντάζουν ρόδινα στη σχέση της Microsoft με την OpenAI, άτομα που έχουν καλή γνώση της κατάστασης στο εσωτερικό της Microsoft πρόσφατα διατύπωσαν ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της εταιρίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στη σχέση της με την OpenAI. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι η Microsoft έχει μετατραπεί σε "δεκανίκι πολυτελείας".

Η ιστοσελίδα Business Insider σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η συνεργασία της Microsoft με την OpenAI έχει επιδράσει αρνητικά στην εσωτερική ομάδα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι αρμόδια για τις αυτόνομες προσπάθειες της εταιρίας σε αυτό τον τομέα. Το ζήτημα είναι πως η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο έχει περιοριστεί, με τη Microsoft να στρέφεται όλο και περισσότερο στην OpenAI για την πλειοψηφία (αν όχι το σύνολο) των εξελίξεών της στο κομμάτι αυτό.

Ο σύνθετος χαρακτήρας της σχέσης μεταξύ των δύο εταιριών συνέβαλε και στην απώλεια ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της Microsoft, που δήλωσε ότι προγράμματα όπως το Azure Cognitive Search, το Azure Bot Service και το Kinect DK είναι ουσιαστικά νεκρά, υποστηρίζοντας ότι η "καρδιά" της καινοτομίας χτυπάει πλέον αλλού.

Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές, ο Φρανκ Σο, εκπρόσωπος της Microsoft, άφησε να εννοηθεί ότι τα προγράμματα εξακολουθούν να υφίστανται, απλά είτε έχουν αλλάξει ονομασία, είτε έχουν συνενωθεί με άλλα προϊόντα.

Παρότι αυτό δεν κολακεύει ιδιαίτερα τη Microsoft, η ίδια πηγή υποστήριξε πως "δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμος, όμως είναι μια καλή επιχειρηματική στρατηγική". Περιπλέκοντας περαιτέρω την ήδη σύνθετη σχέση των δύο εταιριών, η δημοσιογραφική πηγή αποκάλυψε ότι υπάλληλοι της Microsoft συνεργάζονται στενά με ανθρώπους της OpenAI, σε σημείο που οι εργαζόμενοι αμφότερων των εταιριών έχουν το ελεύθερο να επισκέπτονται τα γραφεία των άλλων, και όχι μόνο.

Το δεδομένο είναι ότι η Microsoft έχει ποντάρει όλες τις μάρκες της στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως από τη στιγμή που προχώρησε σε επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνολογία αυτή, διευρύνοντας περαιτέρω τη συνεργασία της με την OpenAI. Έκτοτε, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών του.

Δεν συνιστά μυστικό το ότι η OpenAI και η Microsoft έχουν μια περίπλοκη σχέση. Εκ των υστέρων, φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI αποφάσισε αιφνιδιαστικά να απομακρύνει το Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, για να τον επαναφέρει τελικά στη θέση του, μόλις μία εβδομάδα αργότερα.

Το σκεπτικό πίσω από εκείνη την απόφαση παραμένει ασαφές, όμως φαίνεται πως τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Άλτμαν και η έλλειψη επικοινωνίας αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα. Η απόφαση για την απόλυση του Άλτμαν συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από τα στελέχη της OpenAI που, σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς το διευθύνοντα σύμβουλό τους, απείλησαν να παραιτηθούν αν δεν επανερχόταν στη θέση του, επισημαίνοντας ότι "η OpenAI είναι ένα τίποτε χωρίς τους ανθρώπους της".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η Microsoft επέλεξε να περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή, σε όλη τη διάρκεια εκείνου του φιάσκου. Όμως, ο τεχνολογικός κολοσσός φερόταν να ετοιμάζεται να απορροφήσει εκατοντάδες στελέχη της OpenAI στη δική του ομάδα προηγμένων ερευνών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μεταφέροντάς τους στα γραφεία της LinkedIn, στο Σαν Φρανσίσκο. Ο νέος τομέας επρόκειτο να λειτουργήσει υπό την ηγεσία του Σαμ Άλτμαν και του Γκρεγκ Μπρόκμαν, συνιδρυτή της OpenAI.

 Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ίλον Μασκ προσέφυγε στα δικαστήρια, καταθέτοντας αγωγή σε βάρος της OpenAI, με την οποία εγκαλεί την εταιρία ότι έχει παρεκκλίνει από την αρχική αποστολή της, που ήταν να καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη διαθέσιμη σε όλους, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο Μασκ έχει διατυπώσει ανοιχτά τις απόψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη, δηλώνοντας πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα της σπουδαιότερης τεχνολογικής επανάστασης, όμως δεν πρόκειται να υπάρχει επαρκής ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2025.

Πηγή: insomnia.gr

Pin It