Τα χρόνια περνούν και η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει δύο διαφορετικές πορείες για το σύνολο του πληθυσμού στον πλανήτη. Για κάποιους πρόκειται για μία τεχνολογία που μπορεί να φτάσει ως το σημείο να απειλήσει την ανθρωπότητα, σίγουρα όμως όχι με τη μορφή κάποιας επανάστασης των ρομπότ που μπορεί να βλέπουμε στις ταινίες του Χόλιγουντ. Η ανησυχία πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι με λανθασμένους ανθρώπινους χειρισμούς ενδέχεται να φτάσει στο σημείο να αποφασίζει για εμάς, καθώς έχουμε δώσει πολύ χώρο στη νέα τεχνολογία ώστε να αναπτυχθεί και να επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

Αυτή η τελευταία επισήμανση όμως είναι εκείνο που κάνει πολλούς άλλους, οι οποίοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, να σκέφτονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι απολύτως απαραίτητη. Και πώς να φέρει κανείς αντίρρηση, όταν η νέα τεχνολογία όχι απλώς έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, αλλά έχει γίνει και αναπόσπαστος συνεργάτης μέσα από εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στην καθημερινότητά μας και προσφέρουν πλειάδα βοηθητικών εργασιών. Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πια μία σειρά υποκατηγοριών, ώστε να καλύψει κάθε επιχείρηση και κάθε βιομηχανία.

Με την τεχνητή νοημοσύνη, πλέον, αλληλεπιδρούμε με τις φορητές συσκευές  ή με τις οικιακές, πραγματοποιούμε ενέργειες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, κάνουμε ανάλυση δεδομένων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και είναι πανταχού παρούσα σε ενέργειες που ούτε καν φανταζόμασταν ότι μπορούσε να χρησιμεύσει. Ο πρώτος τομέας μάλιστα στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη έδρασε με μεγάλη επιτυχία ήταν εκείνος της διασκέδασης.

Ειδικά η βιομηχανία του igaming επένδυσε πολλά στη νέα τεχνολογία και βγήκε απόλυτα κερδισμένη. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, παιχνίδια όπως το πόκερ αναπτύχθηκαν, ενώ όλοι νόμιζαν ότι θα έχαναν έδαφος εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών. Το πόκερ άλλωστε από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο αιώνες, ήταν ένα παιχνίδι που απαιτούσε φυσική παρουσία για να διεξαχθεί. Το παιχνίδι απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον κόσμο, μπήκε στα μεγαλύτερα καζίνο του πλανήτη, αλλά πάντοτε απαιτούσε από τους παίκτες να είναι παρόντες. Με την αλλαγή της χιλιετίας όμως, η βιομηχανία του πόκερ επένδυσε στην τεχνολογία.


Έτσι, εμφανίστηκαν οι πρώτες πλατφόρμες online διασκέδασης, όπως είναι αυτή της PokerStars, που έδωσαν το δικαίωμα στους χρήστες να παίζουν από όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό ήταν το ξεκίνημα ενός τεχνολογικού παραμυθιού, που έφτασε ως τη συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη. Η τελευταία, βρίσκεται σήμερα σε κάθε πλατφόρμα και φροντίζει για μία σειρά διεργασιών όπως είναι οι προσωποποιημένες προτάσεις, η ασφάλεια συναλλαγών, η εξυπηρέτηση πελατών σε πρώτο επίπεδο επικοινωνίας, η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και η διασφάλιση του δίκαιου παιχνιδιού. Αυτή, όμως, είναι μόνο μία από τις εφαρμογές της τεχνητή νοημοσύνης.

Η ασφάλεια και η ευκολία στις οδικές διαδρομές είναι ένας ακόμα τομέας που επωφελήθηκε της τεχνητής νοημοσύνης. Εφαρμογές, όπως το Uber, το Beat και άλλα, προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να μετακινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια από το ένα μέρος στο άλλο, αφού οι αλγόριθμοι βοηθάνε να επιλεχθεί το ταξί/όχημα που είναι πιο κοντά στο σημείο που βρίσκεστε ή σας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε οδηγούς που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Επιπλέον, το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία (οδηγών και πελατών) είναι καταχωρημένα και διαθέσιμα μέσα από εικονικά προφίλ, που επιτρέπουν βαθμολογίες και σχόλια για την εμπειρία και των δύο, ελαχιστοποιεί τις δυσάρεστες εμπειρίες, αλλά και τους κινδύνους. Εκτός από τα παραπάνω, η τεχνητή νοημοσύνη βάζει το σημαντικό λιθαράκι της και στην ταχύτητα της διαδρομής σας, μιας και μέσα από υπολογισμούς σάς προσφέρεται η πιο σύντομη απόσταση, καθώς και εναλλακτικές οδοί και πληροφορίες εκτάκτων, που μπορεί να σας δυσκολέψουν, όπως ατυχήματα ή έργα.

Στις διαδρομές που πραγματοποιούμε με τους διαδικτυακούς χάρτες, μπορεί να έχουμε πλέον συνηθίσει τη φωνητική βοήθεια, η οποία διευκολύνει να εστιάζουμε στον δρόμο και να μην κοιτάμε την οθόνη, οι φωνητικές εντολές όμως, μέσω της ΑΙ έχουν προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Οι «έξυπνοι βοηθοί», όπως η Alexa, έχουν βρει τη θέση τους σε πολλά σπίτια, προσφέροντας εύκολες λύσεις για τις υποχρεώσεις σας ή τη διασκέδασή σας και αναμένουν να σας βοηθήσουν στη λίστα των αγορών σας από το σούπερ μάρκετ έως να επιλέξετε τη μουσική που θέλετε να ακούσετε.

Και εάν χρειάζεστε την ακριβή πρόβλεψη του καιρού για να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης εδώ για να σας «λύσει τα χέρια». Οι αναλύσεις που επιτρέπει η ΑΙ, προσφέρουν τεράστια και άμεσα δεδομένα, με αποτέλεσμα να γνωρίζετε, ανά πάσα στιγμή, τον καιρό, εξαιρετικά αναλυτικά. Και φυσικά, όλα είναι διαθέσιμα μέσα από πολλές εφαρμογές.

 

Pin It